Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lär sig de vuxna åka skidor

/
  • Det är Nyhammars IF:s Per-Olof Boström som vid fem tillfällen ska lära de vuxna skideleverna hur man åker längdskidor på platt underlag, uppför och utför.  Foto: Thomas Isaksson
  • Gunnar Ehn är en eldsjäl när det gäller snowboard. Men han gillar också olika former av motion och nu vill han lära sig mer om hur det är att åka längdskidor.  Foto: Thomas Isaksson
  • Lina du Bois och Laurent Witteveen är från Holland och där fanns det inte förutsättningar för att åka längdskidor. Nu har de bott i Sverige och Grangärde i drygt fyra år och i går var de med när Nyhammars IF:s skidskola drog i gång.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

Många föreningar med längdskidåkning i sin verksamhet arrangerar skidskolor för barn. Lite ovanligare är det med skidskolor för vuxna. För Nyhammars IF:s del gjordes ett försök i mindre skala förra året.

- Då körde vi skidskola för barn för första gången och då kom frågan upp varför det inte ordnades med skidskola för vuxna. Så vi provade lite förra året, men bara två gånger, berättar Per-Olof Boström.

Tydligen gav det blodad tand för när skidskolan för barn drog i gång i går kväll vid Åvallen var det också premiär för skidskolan för vuxna. I år får de vuxna skideleverna vid fem tillfällen lära sig grunderna för längdskidåkning.

Den som leder kursen är Per-Olof Boström och han inledde med en kortare teoretisk genomgång. Som hur långa skidorna och stavarna ska vara, hur skidorna ska vallas, han gav tips om olika vallor och lämpliga kläder att ha på sig när det är dags att ge sig ut i spåret.

Efter den informationen tog sig deltagarna en bit bort längs elljusspåret och där började den första praktiska övningen, att åka skidor på plant underlag utan stavar.

Lite trevande var det till en början, men allt eftersom var det flera som hittade tekniken och rytmen och det flöt på riktigt bra i spåret.

En av deltagarna är 66-årige Gunnar Ehn, mer känd som rutinerad snowboardlärare, och han berättade att han varit ut och åkt några gånger i vinter, men annars har inte stått på ett par längdskidor sedan han var 14 år.

- När man åker längdskidor får hela kroppen arbeta, så det är skillnad mot att åka snowboard.

Gunnar Ehn säger också att anledningen till att han anmälde sig till skidskolan var att han vill lära sig tekniken.

- Jag gör det här i motionssyfte.

Trots att det var länge sedan Gunnar åkte längdskidor tyckte han att känslan och koordination började komma mer och mer.

- Jag tycker att det är jättebra att Nyhammars IF ordnar den här skidskolan.

De allra flesta som är uppväxta i Sverige har någon gång åkt längdskidor. Men kommer man, som Lina du Bois och Laurent Witteveen, från Holland så är det här med skidåkning något helt nytt.

- Jag har åkt skidor kanske tio gånger sedan vi flyttade hit för fyra och halvt år sedan, berättar Lina du Bois.

Och nu vill hon och Laurent lära sig att åka längdskidor och därför anmälde de sig till skidskolan.

- Det här är jättekul. Jag tycker om att vara ute i naturen och motionera.

- Ja, vi får väl se. Kanske någon av de som är med i skidskolan kommer att åka Vasaloppet, Kortvasan. Öppet spår eller Tjejvasan, säger Per-Olof Boström.

Men några sådana tankar har inte Lina du Bois.

- Jag är för gammal.

Annons