Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns farligaste gatan

/
  • Ludvika baksida. Det är längs Fredsgatan, Storgatan och Eriksgatan flest fall av misshandel anmäls till polisen i Ludvika tätort. Dett nya datorprogrammet polisen testkör visar ända ner till husnummer längs länets vägar vart brott anmälda brott inträffat.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

Polisens planeringsenhet i Borlänge testkör ett nytt datorprogram som kommer användas i polisarbetet. Programmet kallas Hobbit.

- VI kan bland annat använda det till att kolla till exempel rattfylleri, "vart tar vi flest". Vi testkör programmet och och det är nära att bli riktigt bra nu, säger Karl-Göran Karlsson, biträdande chef på kriminaleavdelningen i Borlänge.

NLT bad polisen testa programmet med Ludvika tätort som mål. Sagt och gjort, genom att dra en ring över Ludvika dyker antalet anmälda brott av den typ som söks upp som cirklar och fyrkanter i olika färger längs gatorna. Figurerna i olika färger representerar mängden anmälningar från samma område.

- Det är nära att bli riktigt bra nu, programmet. Vi har arbetat i över ett år med att mata in adresser i det, säger Karl-Göran Karlsson.

Brottstypen NLT ber polisen söka på är våldsbrott av typen misshandel, vanlig och grov på allmän plats och enskilt område. Och resultatet kommer snabbt tillbaka genom datorskärmen.

Det är längs de korsande vägarna Fredsgatan, Storgatan, Eriksgatan och i viss mån också Tingshusgatan som de flesta misshandelsfallen inträffar.

För det första halvåret 2006 anmäldes 29 fall av misshandel i Ludvika centrum. I år visar siffrorna på en ökning med 39 misshandelsärenden i samma begränsade område. I en del fall kan det emellertid röra sig om samma person som under en och samma kväll gjort sig skyldig till flera fall av misshandel.

För att programmet ska fungera så bra som möjligt måste adressuppgifterna för länets kommuner läggas in. Men också ändras kontinuerligt när till exempel företag flyttar eller nystartas.

- I Danmark finns ett liknande program och där har de kommit längre än oss. Där kan de vid till exempel en våldtäkt vid en gata få fram bilder på kända våldtäktsmän i en radie runt platsen. Men så gör vi inte här på grund av integritetslagarna, säger Karl-Göran Karlsson.

Mer läsning

Annons