Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill sänka kommunalrådets arvode

Annons

När kommunstyrelsen hade möte i tisdags blev det diskussion om politikernas nya arvoden. Josefsson ogillar att Maria Pettersson vid tillträdet i fjol fick samma lön som företrädaren Roger Stål.

-I det vanliga arbetslivet, i näringslivet eller offentlig förvaltning, får man inte den absoluta topplönen från den första dagen. Där tillämpas lönetrappa och den anställde lär sig stegvis vad jobbet innebär och blir förhoppningsvis effektivare och mer kompetent med tiden, resonerar Josefsson.

Bopartistens förslag var att "nya" personer som får årsarvoden första året avlönas med 60 procent av det maximala årsarvodet och att detta sedan höjs med tio procentenheter per år under fyra år.

Maria Pettersson, som nu får ett årsarvode på 547 263 kronor, skulle vid sitt tillträde i fjol ha fått börja med 319410 kronor. Nya oppositionsrådet Kjell Israelsson (m) får 175 124 kronor men skulle med Josefsson förslag fått nöja sig med 105 072 kronor.

Per Erik Granström (s), som är förhandlingsdelegationens ordförande, motsatte sig bestämt bopartistens idéer.

-Den modell som Kurt Josefsson förespråkar har aldrig använts i kommunen. Jag vet, för jag har varit med vid alla växlingar på kommunalrådsposten sedan Arne Janssons tid. Det har alltid varit så att den som tagit vid fått företrädarens arvode. Så var det för mig när jag efterträdde Arne Granlycke och så var det för Roger Stål när han efterträdde mig (i mars 1993).

Granström misstänker att andra motiv ligger bakom Josefssons utspel.

-När Roger Stål efterträdde mig förde Josefsson inte fram det här förslaget. När vi för första gången får ett kvinnligt kommunalråd så ska hon inte få samma arvode som företrädaren. Josefsson demonstrerar en kvinnofientlig syn.

Kurt Josefsson:

-Att jag skulle vara kvinnofientlig, det var ett enkelt påhopp och det är inte mödan värt att besvara. Hur jag agerade när Granström slutade vet jag inte. Det är svårt att komma ihåg, det är ju 15 år sedan.

Bopartisten framförde också missnöje med att vänsterns Sten G Johansson får behålla den så kallade insynsposten i kommunstyrelsen. Ett uppdrag som ger Johansson ett årsarvode på 175 124 kronor. Josefsson hävdade att posten måste dras in och ska den trots allt behållas så får Johansson nöja sig med vanligt timarvode. Alternativt kanske tio procent av nuvarande årsarvode plus timarvode.

Även detta förslag röstades ned av majoriteten. Här kan nämnas att i beslutet om insynsposten deltog inte moderaterna.

Kommunstyrelsens förslag går nu vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons