Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har städat gratis i tre år

/
  • Parkerat skit. Vid Lyvikens sopstation parkeras skit istället för bilar.
  • Efter helgens städturné. Willner städar inte bara åt kommunen, utan även åt slarviga näringsidkare. I helgen sopade han bland annat gångtunneln vid Jet-macken på Grängesbergsvägen.
  • Stadens förfall. Skit föder skit, och snart förfaller Ludvika, menar den irriterade ideelle städaren Janne Willner.
  • Lyfter strån till stacken.
  • Sopar förgäves. Ludvika kommer inte se anständigt ut om inte kommunen och alla invånare tar sitt ansvar, säger Janne Willner, som senast i helgen avsatte några timmar för att frivilligt sopa gångtunneln vid JET på Grängesbergsvägen.
  • Kantas av slarv. Janne Willner menar att kommunens sopslarv leder till ogräs som ingen sedan anstränger sig för att få bort.
  • Kommer hem och skäms. Efter flera års arbete runt om i Sverige kom Janne Willner hem till Ludvika för att skämmas över stadens ovårdade yttre.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

"Så här skulle det kunna se ut i hela jävla staden" lyder kommentaren från en mycket upprörd Janne Willner, ordförande i Södra stan, då han pekar på en av sina nyrensade parkeringskanter utanför Tingshuset.

- Vad är det som krävs för att få det snyggt? Max en veckas arbete. Det handlar inte om pengar, det handlar om att prioritera arbete.

- Inte ens ett telefonsamtal fick jag när jag lassade av skit utanför Tekniska kontorets ingång med hälsningar från mig på en lapp. De plockade bort högarna och fortsatte som vanligt.

I tre års tid har han, ideellt, åkt runt i Ludvika och städat på kommunala platser och ibland även kring förslöade affärsidkares områden. Han har plockat upp allt ifrån navkapslar till glas, rensat bort ogräs som kommit till efter slarv vid sopning, och sopat rent gångtunnlar bland mycket annat.

Efter flera års arbete med annat i övriga Sverige kom han tillbaka - för att skämmas å Ludvikas vägnar.

Han tar oss med på en rundtur i den ovårdade staden Ludvika för att visa var han tagit till städhandskarna.

- I söndags var jag ute fem-sex timmar och städade. Och så här har jag hållit på. Folk säger till mig att jag inte är riktigt klok. Men när inte kommunen gör något åt saken så får jag ju lov att hålla på.

Vid Lorensbergaskolan finns förutom skaderisken vid sex förfallna fotbollsmål, en liten gräsplätt vid några cykelställ. Där har en jordhög fått växa i två år, sedan Willner var där och klippte.

På en refug vid infarten från Grängesberg till Ludvika har vegetationen fått växa fritt. Vid den åsynen blev Willner så förbannad att han körde upp på platsen och började rensa mitt i all trafik.

- Kommuntjänstemännen åker förbi här varje dag, men gör inget åt saken. Skit föder skit. Den allmänna förslappningen bland folket är en orsak till att det ser ut så här i Ludvika. Men det är kommunens ansvar att hålla snyggt och rent för turister och boende.

Avslutningsvis svänger vi in vid pumpstationen vid Lyviken. Någon parkering finns dock inte att använda - den är överbelamrad med meterhöga berg av sten och jord.

- Det här är eftersatt underhåll och ovårdat. Jag skäms. Annika Nilssons inlägg var riktigt bra. Förhoppningsvis prioriterar kommunen om och gör något åt det här.

Jan-Inge Jansson på Tekniska kontoret är medveten om Willners upprördhet, men kan inte blidka honom.

- Vi gör så mycket vi kan efter våra resurser. Vi städar hela centrum varje dag och även yttre områden. Det vore bättre ifall folk gav fan i att skräpa ned.

Synpunkterna på slarv vid sopning som leder till ogräs rörs inte Jansson av.

- Det får stå för honom. Fotbollsmålen har inte vi något att göra med, de tillhör skolan. De har inte heller några pengar.

- Det vore bättre att ta fram något positivt istället för att tidningen bara visar negativa sidor av kommunen. Vi håller på så gott vi kan.

Tills det ser bättre ut lär en irriterad Janne Willner fortsätta sina städturnéer i staden.

Mer läsning

Annons