Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Magnus Wingård

/

...som har blivit baristadomare.

Annons

Hur dömer man kaffemakande?

– Det är över 300 moment som vi tittar på. I själva tävlingsmomentet ingår fyra stycken sensoriska domare, som bedömer smak, utseende, hur baristan jobbar, och om man jobbar med passion och glöd. Sedan är det två tekniska domare, vilket jag utbildat mig till. De kollar allt som har med teknik att göra; om det är konsekvent och hygiensikt, att man inte spiller.

Varför blev du det?

– Det kändes som nästa utmaning. Jag har tävlat med varierande resultat. Nu har jag möjlighet att gå in och utbilda i tävlingsmomenten och få ännu mer koll. Det utvecklar otroligt mycket. Det här har blivit mycket mer än en kaffetävling. Det har poppat upp flera mikrorosterier. För tio år sedan fanns bara de tre stora. Det är roligt att vara kvar i den världen och möta alla fantastiska människor.

Vilka framgångar nådde du som tävlande?

– Jag har två gånger kvalificerat mig för semifinal. Där har det varit stopp.

Hur använder du kunskaperna i vardagen?

– Det handlar mycket om att utbilda personal. Vi vill att alla ska kunna göra klockrent kaffe och vi lägger mycket tid och pengar på att köpa från bra rosterier; med bönder som får bra betalt. Vi jobbar också mycket för att sprida detta till våra kunder. Mycket av det vi dricker hemma är tyvärr av dålig kvalitet.

När drack du den godaste koppen kaffe?

– Jag vet inte vilken som är den godaste, men jag har några upplevelser som är fantastiska. Det som fick mig att börja med kaffe, var när jag träffade Daniel Remheden som vunnit Barista cup. Det var åtta-nio år sedan. Jag fick gå en grundläggande kurs. Han satte en kopp i handen på mig och det blev en totalförälskelse. Sedan dess har jag hållit på med kaffe.

Måste du ha en kopp kaffe direkt på morgonen för att vakna?

– Nej, jag klarar mig utan. Om jag är ledig, blir det en kopp om dagen. När jag jobbar blir det betydligt mer. Men jag dricker för att det är gott.

Vissa vill ju ha choklad och annat i kaffet. Är det okej, eller ska kaffe vara kaffe?

– Vi serverar ju sådana saker också, med choklad eller kakao i. Det föddes i Italien för att man hade dåligt kaffe och är absolut inget för mig. Jag vill ha en bra kopp kaffe, men jag dömer ingen.

Kan du tänka dig att dricka automatkaffe?

– Nej, det kan jag inte. Helt ärligt tror jag inte att det bara är ett uttryck för snobberi, utan jag tycker att det är förstört kaffe. Det har rostat sönder, legat för länge och tappat smak. För mig är det inte kaffe.

Mer läsning

Annons