Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Grymt god sallad"

/
  • God. ”Salladsbuffén är grymt god” säger Maria Ögren i personalen som här serverar Karin Eriksson och Lennart Holm på Milan.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

I gårdagens tidning förklarade Margit Hjort att hon tyckte de äldres mat i Ludvika var undermålig och oaptitlig. Hon gick så långt att hon kallade det som serveras för "grismat".

- Vi levererar huvudkomponenten och såsen, köken själva köper in sallad och potatis, eller pasta och ris. Exempelvis levererar vi Biff Lindström med skysås. Mig veterligt så fryser man ingen mat eller återanvänder på serviceboenden och matsedeln är framtagen av en dietist, säger Mimmi Rådeström som är tillförordnad produktionschef hos Dala Måltidsservice.

- Vi har cap-cold-teknik vilket innebär att man tillagar mat som sedan kyls ner till max fyra grader på max 90 minuter. Den är kyld men inte fryst.

Dala Måltidsservice levererar mat till tio servicehus i Ludvika kommun. Hos Pluto och Marnäsliden finns "öppna restauranger" med lunchservering och ingen kvällsmat, utöver det transporteras mat övriga boenden både lunch och middag.

Eftersom maten bereds på servicehuset får kostsamordnaren Gun-Britt Hedsten hos vård- och omsorgsförvaltningen också frågan om matens beskaffenhet.

- Jag har precis tillrätt tjänsten. Det är bara en vecka sedan så jag är inte rätt person att uttala mig. Men det jag kan säga: Bara rivna morötter i en skål, det stämmer inte, det finns en salladsbuffé. Det måste vara bra länge sedan som damen var där och åt, säger Hedsten.

Hedsten vill hänvisa vidare till enhetschefen på Milan och tidningen får prata med Lisa Östlund:

- Artikeln i dag (läs fredag) är jag inte nöjd med. Det berörde mig djupt. Beskrivningen är fel. Det som är gjort sedan jag tillträdde på Milan för tre år sedan, den 1 september, det är att för tre år sedan fanns inte någon salladsbuffé, det finns idag. Och vi hade inte kvällsmat då. Det finns också idag. Sedan har Rigmor Hedlunds projekt "Matlust ger livslust" tillkommit, säger enhetschefen Lisa Östlund.

- Några från de boende ingår i ett kostråd och de har tackat ja till detta. I slutet av augusti har vi det första mötet. Det består av två män och två kvinnor (boende), en från köket och tre från personalgruppen, totalt åtta plus mig. Målet är att hitta ytterligare fem förbättringsförslag där Rigmor leder oss, säger enhetschefen.

Tidningen besökte också Milan och salladsbuffén bestod av ost- och päronsallad med paprika och purjolök, rårivna morötter, vanlig grönsallad, pumpa, torkad lök, gurka, dressing och två vitkålssallader, en med ananas och en med lingon.

Mer läsning

Annons