Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvfruar leder det nya Kopparberget

/
  • Geologi. Kopparberg Minerals två geologer Linda Ullman och Åsa Erlfeldt kontrollerar noga SGUs kartblad för att hitta de intressanta zonerna där olika bergarter möts och där man kan förväta sig att hitta spännande mineral.
  • Rekordsnabbt. I maj i fjol gjorde Anna-May Wester de första inmutningarna runt Kopparberg innan ens bolaget bildats, idag är Kopparberg Mineral redan ett börsbolag som äger 5000 hektar möjliga gruvor, jobb och goda tider.
  • Mossgruvan. De gillar inte gruvdöden och nu letar geologerna Linda Ullman och Åsa Erlfeldt malm söder om Grängesberg åt nya Kopparberg.

Annons

Gruvor har varit manligt. Idag när Bergslagen ser ut att få tillbaka gruvindustrin så är kvinnorna med. Kopparbergs Mineral är beviset för detta. Alla anställda hittills är kvinnor.

Kanske ska det ses symboliskt. Gruvfrun eller bergsfrun som hon också kallades förr i världen påstods knacka i berget för att varna för ras men också för att leda gruvgubbarna till en rik malmåder. Men hon var farlig och kunde fånga gruvfolket.

Och knacka i berget är just vad dagens "gruvfruar" geologerna Linda Ullman och Åsa Erlfeldt gör med sin hacka. De nya gruvfruarna har redan fångats av berget.

Kopparberg Mineral har växt fram i en rasande fart. När man mutade in de första områdena runt det nya Kopparberget i maj i fjol var inte ens bolaget bildat.

Gruvbolagets vd berättar:

- Jag var tidigare kommunekonom i Kopparberg men hade ett intresse för aktier. 2002 var det riktigt nedåt och jag som kom från en riktig krisort var med och räddade ett företag i Västervik i Småland. Då träffade jag Ulrich Andersson och vi fann varandra och ser möjligheter där andra bara ser problem. Kalla oss inte för entreprenörer för vi ser oss som företagsbyggare.- Förra hösten var jag på ett föredrag som Bergskraft anordnade. Jag vet ju vad berget har gett och Ulrich kan råvaror. Vi bestämde oss direkt för att vi ska vara med från ett tidigt skede. Vi kollade vad som var inmutat och sökte flera undersökningstillstånd. 130 aktieägare fick vi med oss från starten, berättar Anna-May Wester som sedan en vecka har sitt bolag på Aktietorget på Stockholmsbörsen.

- Om ett och ett halvt år ska vi vara en bra bit på väg mot en gruva. Det är inte en dröm, spår vd Wester.

Gruva betyder jobb, underleverantörer, inflyttning, bostadsbrist och högre huspriser, kort sagt goda tider.

- Det ger framtidstro, tro mig, säger hon.

Nu hart bolaget tolv undersökningstillstånd på cirka 5000 hektar beviljade av Bergsstaten. De flesta handlar om gamla gruvor strax utanför Kopparberg och mot Hälleforsområdet. En inmutning gäller järnmalmen i Mossgruvan strax söder om Grängesberg.

Geologen Linda Ullman ägnade fjolårets varma sommar till att kartera bolagets första fem inmutningar, bland annat Mossgruvan.

- Hela Bergslagen kryllar av gamla gruvfyndigheter, de intressanta områdena är på gränsen mellan olika bergzoner, berättar hon som är mycket förtegen vad hon fann för mineraler:

- Älgspillning, försöker hon och säger sedan att det finns mycket järn.

- De gamla gruvorna som bröts på 1800-talet innehåller också sulfidmalmer. Blev det för mycket sulfidmalm i gruvan stängde man den. Idag finns helt andra metoder att utvinna suldfidmalmerna, säger hon och har fått en kärlek till den flera hundra meter djupa järnmalmen i Mossgruvan.

Kollegan förklarar att man är på jakt efter olika mineraler som järn, zink, koppar, volfram. Guld och silver kan bli biprodukter.

- Malm är en ansamling mineraler och blir en malm om den är ekonomisk att utvinna. Det är marknaden som bestämmer om vi hittar malm eller inte, säger Åsa Erlfeldt som redan nu är övertygad om att det kommer att bli intressanta fynd då malmpriserna och efterfrågan på malm är så hög att gruvdöd strax blir ett 30 årigt kapitel i Bergslagens historieskrivning.

Just nu läser de två geologerna kopiösa mängder med gamla handlingar, sållar och värderar fakta.

- Vi skulle gärna vilja komma i kontakt med folk som var med på tiden innan gruvdöden för 30 år sedan. Vi vill höra era berättelser. Kunskaperna får inte bara gå i graven, säger Åsa Erlfeldt som ska ansvara för sommarens stora fältarbete

Åsa Erlfeldt började i januari och kommer närmast från en tjänst som geolog hos Lappland Goldminers.

- Vi är övertygade om att det finns malm i Bergslagen, säger hon och säger med sin erfarenhet att framtidens gruvor kommer att kunna brytas på ett bra sätt för såväl människorna, miljön som för de nya gruvföretagen.

Det nya gruvbolaget anställer i dagarna sin tredje geolog för att öka tempot.

- Den dagen då det öppnas gruvor kommer det att behövas utbildat gruvfolk, det borde man börja fundera på redan nu, säger Åsa Erlfeldt.

Under kriget köpte SKF i Hofors Mossgruvefälten söder om Grängesberg och gruvan hade sin storhetstid på 1950-talet. Globaliseringen av råvarumarknaderna med prisfall gjorde i början av 1970-talet slut på järnmalmutvinningen i Moss- och Sköttlaven.

Fyndigheten undersöks på nytt av nybildade Kopparbergs Mineral AB.

Mer läsning

Annons