Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan - en öppen fråga

Annons

Det händer saker snabbt beträffande gruvplanerna i Ludvika. Den 16 januari kunde tidningen rapportera om förre kommunalrådet Lennart Granqvists idé om att återöppna Blötbergsgruvan och på sikt också ta sig an andra gamla järnmalmsfyndigheter

- Jag har hållit på med järnmalmsgruvorna i två års tid, berättade Granqvist som blev mycket glad när han hörde om hur man diskuterar på departementsnivå.

- På Maud Olofssons näringsdepartement deltar jag i en sittning varje tisdag. Det här med gruvorna i Bergslagen hann Maud Olofssons politiskt sakkunninge Anders Nyberg föra på tal med mig innan jag ens hann ta upp frågan.

Kenneth Johansson var mycket nöjd med mötet med Lennart Granqvist och direkt efter mötet så sökte han kontakt med Anders Nyberg på departementet.

- Jag räknar med att vi kommer att få tillstånd ett möte mellan Granqvist, hans partners i Archelon Mineral och departementet inom en månads tid. Jag vill på samma sätt här som med Sydlänken bygga broar mellan det som händer i Ludvika och med näringsdepartementet, säger Kenneth Johansson.

Han ställde mycket konkreta frågor till Granqvist som berättade om hur järnmalmspriserna rakat i höjden, hur efterfrågan växt, att man i dag skulle kunna få en vinst på miljarder ur Blötbergets gruva. Granqvist berättade hur man på kommunal nivå slogs för gruvorna när Björn Wahlström räddade den svenska stålindustrin och bildade SSAB.

- Det sved när gruvorna lades ned. Det var tufft men en nödvändig omstrukturering. Vi hade 1 500 anställda i gruvorna på den tiden. Jag var med på sista skiftet i gruvan, berättade Granqvist, som informerade om ett muntligt löfte 1985 från den mördade statsministern Olof Palme om att gruvan skulle hållas i skyddsberedskap, alltså hållas torr i väntan på bättre tider.

- Nu ska vi inte räkna med Grängesberg i detta skede, vi kan inte flytta järnväg, väg, fastigheter och Spendrups. Men jag tror att vi ändå långt fram i tiden får se Grängesgruvan öppnad. Det är Blötberget vi ska börja med och jag samarbetar med Archelon Mineral AB om detta berättade Granqvist som efterlyste beredskap hos staten när miljöprövningen ska till.

Granqvist tror på 100 jobb i Blötberget med en återstart inom tre till fem år.

Han menar att om staten också kan bidra med stöd så att man kan genomföra provborrningar, får upp tempot i att studera allt arkivmaterial så kan tiden får återstart kortas. När man vet hur rik malmen är så är Granqvist övertygad om att kunna få med sina utländska investerare, men han skulle också gärna vilja se svenskt riskkapital och att järnet också vidareförädlas på hemmaplan.

Centerns ordförande i Ludvika, Mauritz Bropetters tyckte om Granqvists idéer.

- Kan vi korta tiden med ett år är mycket vunnet. Nu ska vi smida medan järnet är varmt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons