Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesgruvan får undersökas

Annons

Grufvbolaget Roslagen hävdar att det finns 100 miljoner ton känd järnmal och att preliminära beräkningar av malmkroppen tyder på över 100 miljoner ton ytterligare.

Handelsbolaget ska nu undersöka om det går att få ekonomi i en framtida återstart av gruvan.

- Vi ska titta på lösningar på några kända problemställningar kring Grängesbergsgruvan. Expertis inom gruvbranschen pekar på möjligheter att bryta malmen utan att behöva flytta samhället. Eftersom Grängesberg är Sveriges tredje största järnmalmsfyndighet finns det mycket goda anledningar för oss att närmare undersöka potentialen, säger Simoncic.

Det finns en stor potential i järn då det årligen tillverkas 1000 miljoner ton stål i världens stålverk. 2005 producerades 1320 miljoner ton järnmalm i världens gruvor. LKAB är en av de 10 största tillverkarna med ett par procent av världsmarknaden.

Bergslagens järnmalmsgruvor gick i graven under gruvdöden på 1 1980-talet. Järnmalmspriserna låg i botten ända fram till 2003. Bara under 2005 steg priserna med 70 procent och nu bedöms priserna ligga i nivå med järnmalmsindustrins blomstringsår på 1970-talet. Tidigast 2009 bedöms att de nya gruvprojekt som är på gång runt om i världen att ha nått så långt att det råder balans på tillgång och efterfrågan och att prisuppgången planar ut.

Det första treåriga undersökningsområdet i Grängesberg omfattar 400 hektar och det kostar 8000 i undersökningsavgift. Inom kort kommer Bergsstaten att ta ställning till ytterligare två undersökningstillstånd i anslutning till den gamla gruvan, bland annat marken under Spendrups bryggeri.

Länsstyrelsen påtalar att det i Bergslagsbyn finns områdesbestämmelser och i Grängesbergs gruvsamhälle finns bitar som är av riksintresse för kulturminnesvården.

Undersökningen berör 110-tal fastigheter som heter Björktorp, Björnberget, Björnhyttan, Grängesberg, Grängesbergs gruvallmänning, Laritstorp, Laxbro, Lundbergstorp,Skälkenstorp, Smaltjärnsröjningen, Öraberget och Örntorp. Ett 90 tal personer, företag och organisationer har informerats om undersökningen.

Mer läsning

Annons