Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesbergs byalag ägare till Källfallet

/
  • Grängesbergs byalag går nu in som beskyddare av Källfallet i och med att man fått det som gåva. Hur den framtida användningen blir är oklart.

De gamla arbetarebostäderna på Källfallet är inte längre herrelösa.
Sedan 1 november är den ideella föreningen Grängesbergs byalag ägare till de 22 husen från 1896 och ambitionen är att rädda dem undan rivning.

Annons

– Vi har fått Källfallet i gåva efter konkursade Grängesbostäder, som tidigare var ägare, förklarar Lars Sandblad i byalaget.

Skyltar uppsatta i området informerar om nyheten.

Vad som ska hända med husen, som tillsammans med Stora Hagen minner om hur gruvarbetarna bodde en gång i tiden, är oklart.

– Först och främst vill vi bevara Källfallet eftersom det tillhör Grängesbergs historia och har ett starkt kulturvärde. Till våren tänker vi göra en ordentlig besiktning av alla husen, uppger Sandblad.

I samband med julskyltningen på lördag kommer en lägenhet att visas för allmänheten.

– Men vi har inte gjort något mer än att städa ur lägenheten.

I mars 2011 skrev byalaget till kommunen för att protestera mot att den gällande detaljplanen för Källfallet skulle tas bort och därigenom möjliggöra en rivning. Men den protesten var förgäves och i november samma år beslutade kommunfullmäktige att upphäva planen.

– I ungefär två års tid har vi varit inriktade på att försöka bli ägare till Källfället och haft hjälp av en advokat, upplyser Lars Sandblad.

På Lantmäteriets fastighetsavdelning i Mora beviljades överlåtelsen den 4 oktober och den 31 oktober blev Grängesbergs byalag lagfaren ägare.

Det är Olof Riesenfeld och Mona Malm på Glimstedts advokatbyrå som varit byalaget behjälpligt med att bli ägare till Källfallet, något som tagit sin tid. Bland annat försågs Lantmäteriet med ett stort antal handlingar och en tidigare företrädare för Grängesbostäder gav sitt godkännande.

Bostadsrättsföreningen Grängesbostäder försattes i konkurs 2001. Sedan dess har området varit i förfall. Kommunens fastighetsavdelning har sett till att dörrar och fönster blivit igenspikade med träskivor för att i görligaste mån förhindra vandalisering. Husen, vardera med två- alternativt fyra lägenheter, har stått ouppvärmda i alla år och hur det påverkat skicket är oklart.

Lars Sandblad är försiktig i sina uttalanden om Källfallets framtid, om husen och lägenheterna ska rustas för att återigen kunna användas som bostäder, något som handlar om mångmiljonbelopp.

– Det är för tidigt att säga vad vi ska göra men vi har tänkt att ta bort putsen på ett av husen och få fram den ursprungliga panelen. Men det här handlar om ett långtidsprojekt, konstaterar Sandblad.

Annons