Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GMTC ska tvingas att undersöka sågområdet

Annons

Efter de senaste turerna med bland annat vittnesuppgifter om hur mögelgift flödade i produktionen och dräktiga kvigor som kastade döda kalvfoster efter att ha druckit lakvatten från sågen, tar, enligt vad tidningen erfar, miljökontoret till hårdhandskarna mot företaget Global Mashine Trade Center med säte på Hammarö.

Miljömyndigheten framhärdar när det gäller ansvaret för den befarade gifthärden. Chefen och en annan tjänsteman på förvaltningen förbereder som bäst underlag till ett politiskt beslut i nämnden. Det ska mynna i att GMTC tvingas att bekosta en markundersökning på sina ägor i Grangärde. I ett första skede handlar det om att kartlägga de misstänkta förekomsterna av farliga ämnen i marken. Steg två blir att i ett senare skede ta ställning till en eventuell sanering. Även i detta sammanhang uppges GMTC ha ansvaret om företaget inte lyckas sälja det vidare.

-Vi har fått papper från Balungstrand om tidigare ägaren Grangärde ångsågs ekonomiska situation. De står med stora skulder. Där finns inget att hämta, konstaterar miljöchefen.

Ångsågsbolaget finns enligt uppgift formellt kvar och ägs av Balungstrands såg.

-Men det är två skilda bolag och det går inte att flytta över något ansvar till Balungstrand. Därför kommer den nuvarande ägaren in med ett andrahandsansvar, fortsätter Eriksson och hänvisar till miljöbalken.

Markundersökningen lär kosta en hel del. Kan några offentliga medel ställas i utsikt för ändamålet?

- Vi betalar inget och inte heller Naturvårdsverket lägger ut några pengar när det finns någon som har ansvaret. I det här fallet går det inte att komma ifrån att GMTC har det, framför allt när det gäller markundersökningen.

- Nu vill vi ha dokumenterat hur det ligger till på sågområdet i Grangärde. Det är det primära i dagsläget, slutar miljöchefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons