Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger för dålig vinst

Annons

I december 2005 avslöjade NLT att Ludvikahem förde diskussioner med fastighetsägaren Anders Skoglund om att denne skulle köpa hela beståndet i Grängesberg.

Då blev det inget på grund av den så kallade stopplagen. Men den 30 juni i år avskaffas stopplagen, efter beslut av den nya regeringen. Därmed är det fritt fram för försäljning och Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist berättar att bolaget för en tid sedan återupptog samtalen med Skoglund.

Parterna är i princip överens och troligen tidigt i höst tar Skoglund över husen med 219 lägenheter, dels i västra Grängesberg, dels på Öraberget.

Vad är fördelen med att sälja allt i Grängesberg?

- Den största fördelen är att vi tror att en privat värd har bättre möjligheter att utveckla beståndet. En privat ägare kan jobba på ett mer flexibelt sätt med sina fastigheter, svarar Ulf Rosenqvist.

Är det bra att privatisera hela boendemarknaden i Grängesberg?

- Ja... fastigheterna finns ju kvar, de försvinner inte.

Beslutet innebär ju att allmännyttan överger Grängesberg?

- Ludvikahem som bolag måste utvecklas och det innebär att vi säljer, köper och bygger.

Ni på Ludvikahem ser ändå en framtid för Grängesberg?

- Ja, jag tror att Grängesberg kommer att utvecklas. Filmarkivet och Louvrenprojektet är två exempel. Och så kanske det blir gruvdrift i framtiden. Men det viktigaste är förstås att Spendrups vill satsa på en kraftig utbyggnad och det ger väldigt bra signaler.

Om ni tycker att Grängesbergs framtid är ljus så är det väl ännu mer anmärkningsvärt att ni lämnar samhället?

- Vi säljer för att frigöra tid och pengar. Det här är en av flera punkter i åtgärdsprogrammet för att minska antalet outhyrda lägenheter.

- Vi vill renodla vårt bestånd och behålla fastigheter som ger så stort driftnetto som möjligt. I Grängesberg har vi små hyresenheter som inte ger så stora driftnetton. Det här beslutet är bäst för Ludvikahem.

Ni tjänar mer pengar på era hyreshus i Ludvika?

- Ja, det kan vi inte sticka under stolen med. Orsaken är att vi har färre tomma i Ludvika.

Klockan 19 i morgon kväll, torsdag, arrangerar Grängesbergs socialdemokratiska förening ett öppet möte i Cassels dit allmänheten är välkommen. På mötet deltar bland andra Ulf Rosenqvist, Anders Skoglund och Ludvikahems ordförande Gun-Britt Malmkvist (s). Rosenqvist säger sig vara beredd på att få många frågor från publiken.

- Det är förståeligt om det blir många frågor om detta. Nu gäller det bara att vi når ut med rätt information om varför vi vill sälja husen.

Hyresgästföreningen har tidigare varit emot att ni säljer allt i Grängesberg. Kommer ni att lyssna om de återkommer med samma kritik och säger nej till era planer?

- Vi ska lyssna på alla inblandade men kommer att ta det beslut som är bäst för bolaget, svarar Ulf Rosenqvist och tillägger att cirka 24 procent av lägenheterna i Grängesberg står tomma.

Vid mötet i Cassels medverkar även kommunalrådet Maria Pettersson (s), tillförordnade näringslivschefen Torbjörn Hammar och någon från bolaget Samarkand 2015 som kommer att berätta om pågående och planerade projekt på gruvområdet. Kjell Stenberg i s-föreningen hoppas också att någon från Spendrups kommer och informerar om bryggeriets utbyggnadsplaner.

Fakta: Ludvikahem och Skoglund

Redan sommaren 2005 inleddes diskussionerna mellan Anders Skoglund och Ludvikahem. Det var, enligt Skoglund, han som tog den första kontakten.

Den 22 december 2005 hade diskussionerna läckt ut och NLT kunde avslöja att Ludvikahem hade planer på att sälja allt i Grängesberg.

I januari 2006 framkom det att Skoglund även kunde tänka sig att ta över Grängesbergs Folkets hus - förutsatt att affären med Ludvikahem gick i lås. Stopplagen verkade dock sätta just stopp för affären och Skoglunds intresse svalnade. Därmed blev det heller inget köp av Folkets hus, en fastighet som han kanske skulle ha fått för endast tio kronor.

I februari meddelades att Skoglund istället köpt 200 lägenheter i Borlänge och Falun av privata Gruvstaden AB. Och i mars 2006 stod det klart att han av kommunen köpt "lärarbostäderna" i Sörvik för 475 000 kronor.

I juni offentliggjordes nästa affär. Skoglund köpte konkursade Granlidenhusen i Fredriksberg med 44 lägenheter för 300 000 kronor.

Anders Skoglund är 36 år och har drivit Anders Skoglunds Bygg o Fastighets Aktiebolag sedan 2 september 1996. Han äger fastigheter i bland annat Ludvika, Grängesberg, Smedjebacken, Borlänge, Edsbyn, Hedemora, Fagersta och Orsa.

Mer läsning

Annons