Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästis kan gå till försäljning

Annons

Gästgivaregården i Grangärde, Gästis, ägs av kommunen och hyrs av Gästiskooperativet, som i sin tur hyr ut det till företagare. Innan kaféet slog igen för några veckor sedan var de fem. Dessförinnan ännu fler.

- Gästis framtid står i en situation där det behövs rätt mycket investeringar i huset, samtidigt som vi har en hyresgästutvandring; vi har förlorat tre stycken. Och kommunen har så klart inte som sin plan att äga hus bara för att plöja ner pengar i dem, säger kooperativets ena ordförande Pontus Myrberg.

Närmast ska en värmeanläggning av något slag sättas in. Politiker och tjänstemän har ännu inte kommit underfund med vilken sort det blir, men medel är anslagna.

På ett möte i onsdags diskuterade parterna - Myrberg, Pettersson tillsammans med företagare och allmänhet - just hur ägarbilden ska se ut.

- Vi gav ett förslag med privata ägare. Folk vill ha ett fik här, men de förstår ju att det måste vara ekonomi i driften. Vi tycker att det ska vara ett småföretagarcentrum som i dag, men också en samlingspunkt, säger Myrberg.

Maria Pettersson påpekar att det inte bara är att bjuda ut fastigheten till försäljning hur som helst. Verksamheten måste fastslås på något vis.

- Vi skulle kunna säga "sälj det", men då kan det komma någon utifrån, bjuda högst och göra om det till sommarstuga. Och det vill vi inte.

Någon tidpunkt för en eventuell affär finns inte utsatt i dag, utan diskussionerna kommer att fortsätta.

Mer läsning

Annons