Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går det att göra världens största stad Chongqing till Ludvikas vänort i Kina

/

Annons

Chongqimg utsågs för tio år sedan av staten till en stad som rapporterar direkt till den kinesiska statsledningen. Resultatet har varit enastående, tillväxten är enorm.

- Jag har varit där i jobbet ett par gånger i år. 32 miljoner bor det i staden som jämnades med marken under andra världskriget. Det är en otrolig tillväxt, skyskraporna bara växer ur jorden. Det står hya skyskrapor hela vägen från flygplatsen till hotellet, 45 minuter tar det att åka. I andra större städer jag besökt finns det bara skuskrapor i centrum. Det är så ofattbart många människor. Fyra hus har 7000 familjer och är därmed lika stort som Ludvika, berättar Leif Pettersson som är fullmäktiges ordförande i Ludvika och som jobbar på ABB Transformers i Ludvika.

Under sitt senaste besök mötte han västerlänningar sista dagen, de var från Umeå. Annars inte en enda på stan.

- Vi svenskar har ett gott anseende genom ABB. Vi var ute och gick en dag och då stirrade barn på oss och skrattade. Det visade sig att de bodde 20 mil från storstaden och hade aldrig sett några västerlänningar, säger Pettersson som inte skulle vara främmande för ett vänortsutbyte mellan Ludvika och världens största stad, eller kanske räcker det att knyta band med något kvarter.

- Jag vill minnas att när vi hade cirkustältet i stadsparken så kom en kinesisk cirkusgrupp från Chongqing och vår minicirkus har varit där, berättar Pettersson.

ABB:s etablering för nio år sedan är ett av två exempel som lyfts fram när de kinesiska ledarna firar de 10-åren som staden styrts direkt av regeringen.

ABB byggde fabriken med kunnande från Ludvika. Idag är det grängesbördige Matti Stoor som är fabrikschef och innan honom var det transformatorexperten Tomas Lazars.

Matti Stoor är mycket glad över uppmärksamheten.

- 10-årsfirandet är väldigt viktigt här och de är mycket stolta över stadens snabba utveckling och industriutbyggnaden.

Matti Stoors fabrik är ABB:s största och den ska nu fördubbla produktionsvolymen som blir fyra-fem gånger så stor som Ludvikafabrikens. Också Matti Stoor tilltalas också av tanken på att göra Chongqing och Ludvika till vänorter.

- Nu är inte min kinesiska så god som den ser ut i Chongqing Economic Times men man vill ge mig ett ansikte vilket är viktigt i kulturen här, säger Stoor.

- Jag håller helt med om att det vore trevligt om Ludvika kunde bli Chongqings vänort. Våra städer har en hel del gemensamma intressen som ABB och städerna ligger mitt i våra länder. Vi har en hel del affärer tillsammans, berättar Matti Stoor som gärna skulle vilja se minicirkusen på besök i sin stora stad.- Förutom gemensamma utvecklingsinsatser så köper vi en rad komponenter till Chongqingfabriken från Ludvika och Sverige. Vi köper lindningskopplare och en hel del genomföringar samt presspan från Figeholm och plast från ABB i Piteå samt en hel del maskiner från det gamla Assist, säger Matti Stoor som framhåller att de täta kontakterna mellan Chongqing och Ludvika gör båda orterna till en vinnarkombination.

Mer läsning

Annons