Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra personer har försvunnit

Under den senaste tioårsperioden har 170 personer anmälts försvunna i Västerbergslagen.
I merparten av fallen finns det en förklaring till varför eller hur personen försvunnit och de flesta återfinns.
I dagsläget är det fyra personer som ännu inte påträffats.

Annons

Det finns många anledningar till att personer anmäls försvunna och det är förklaringen till att polisen årligen får ta emot så många anmälningar. Den senaste tio åren handlar det alltså om 170 anmälningar.

I många fall är det frågan om försvinnanden som är tämligen odramatiska. Som exempel när barn eller ungdomar är osams med sina föräldrar och rymmer, men påträffas eller återvänder efter några timmar eller någon dag.

– I sådana fall brukar de oftast söka sig till någon i bekantskapskretsen, säger Mats Nygårds vid dalapolisen.

En betydande del av de som anmäls försvunna är personer som kommit till Sverige som flyktingar. De blir placerade på en ort och det är ganska vanligt att någon familjemedlem ger sig iväg till någon släkting eller bekant, utan att meddela detta.

– Ett problem i de fallen är att när någon försvunnen personen återkommer så hör ingen av sig till polisen.

En annan grupp människor som förekommer i statistiken är dementa. Mats Nygårds säger att det vanligaste scenariot är att en dement ger sig iväg ut i skogen eller i samhället och inte hittar hem. En annan kategori är de som uttalar livsleda, som vill ta livet av sig.

– En del av dessa tar sig ut i naturen och tar livet av sig och kan då vara svåra att hitta.

Oavsett hur en person har försvunnit så måste polisen försöka att ta reda på var vederbörande finns och dessutom avgöra om försvinnandet föregåtts av något brott.

– Oftast är det inte frågan om något brott och om det inte är det, blir nästa steg att komma i kontakt med personen eller åtminstone få något livstecken.

Om polisen misslyckas med att hitta en försvunnen person kan denne dödförklaras, antingen efter ett år eller efter fem år.

– Hittar vi en person död, så dödförklaras den direkt. I annat fall kan en person dödförklaras då ett år gått efter försvinnandet om utredningen visar att det med stor säkerhet och med hög sannolikhet kan slås fast att personen är död.

Om utredningen däremot inte kan slå fast vad som ligger bakom försvinnandet eller om personen är död, så kan det dröja fem år till dödförklaringen.

I Västerbergslagen är det för närvarande fyra personer som är försvunna. En, som tidigare rymt hemifrån, lämnade hemmet 2008 utan att meddela föräldrarna. 2009 försvann en person som sökt uppehållstillstånd och fått avslag. Föräldrarna anmälde 2010 att dottern försvunnit och föra året försvann en person från ett behandlingshem.

– Dessa fall är fortfarande öppna, tillägger Nygårds.

Mer läsning

Annons