Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på Ljungåsen

/
  • Sten G Johansson serverade våfflor på löpande band. Tobias Heldt lät sig väl smaka efter ett par timmar i spåren på Ljungåsen. I bakgrunden skymtar Vincent Heldt Cassel, som förra året spurtade hem en förstaplats vid skidtävlingen Slaget vid Brunnbäck på Brovallen i Krylbo.
  • Familjerna Nilson, Eriksson och Vasberg åkte från Västerås klockan 6 på morgonen för att hinna med några timmars skidåkning på Ljungåsen. Kent Vasberg, längst till höger, hann avverka 2,5 mil.
  • Sent omsider har skidsäsongen på Ljungåsen dragit i gång. På trettondagen rådde full aktivitet vid anläggningen.
  • Erika Lind och sonen Wilmer tyckte att dagen på Ljungåsen var rena drömmen. I hemstaden Uppsala lyser snön fortfarande med sin frånvaro.

Skidentusiaster från både när och fjärran jublade i högan sky när skidspåren på Ljungåsen i torsdags rapporterades vara färdbara. På trettondagen var anläggningen fylld med både lokala och utsocknes skidförmågor.
– Vi gick upp klockan 6 i morse för att åka hit. Det finns inte en gnutta snö i Västerås och det här den närmaste platsen där man kan hitta schyssta spår, rapporterade västmanlänningen Kent Vasberg.

Annons

Det var på vinst och förlust som NLT på trettondagens förmiddag åkte upp till Ljungåsen. Den milda vintern har gjort att snöbristen på skidspåren i kommunen har varit total.

Mot slutet av årets första vecka kom dock både snö och kyla, och på torsdagen var det 2,8 kilometer långa Ljungåsspåret och det 3 kilometer långa Myrspåret snötäckta och nyspårade.

Att så många som 30 bilar skulle stå på parkeringen vid anläggningen hade tidningens utsända dock inte räknat med.

– Det märks att folk har längtat efter snön, myste Ulla Cassel inne i våffelstugan.

Sommartid driver hon Mormor Ullas Kafé i Västansjö, och med start den här säsongen har hon även tagit över våffelstugan vid Ljungåsens skidanläggning.

– Det här är bara andra dagen vi har öppet, förklarade hon på trettondagen.

Till sin hjälp i våffelstugan har hon maken Sten G Johansson – Vänsterpartiets starke man i Ludvika.

Med till synes van hand både gräddade och serverade han de många gästerna våfflor på löpande band.

– Redan klockan 11 var det 20 bilar här, informerade han.

En av dem som passade på att få sig något att äta mellan turerna i spåren var Tobias Heldt från Ludvika.

– Vi var här på premiären i går och nu har vi med oss några kompisar från Uppsala. Det här är nog de bästa skidspåren i kommunen – de slår Säfsen.

Kompisarna från Uppsala var inte de enda utsocknes som hade tagit sig till Ljungåsen den här trettondagen.

Vid grillplatsen mötte NLT inte mindre än tre familjer från Västerås.

– Vi börjar få panik och letar efter snö, skrattade Kent Vasberg, som tillsammans med de två andra familjefäderna ska åka Vasaloppet för ABB IF den 4 mars.

– Men min bror heter inte Thomas, fortsatte han efter att tidningen frågat om det fanns några släktband med skidlegendaren Wassberg.

2,5 mil blev det i spåren på Ljungåsen den här dagen för Kent Vasberg.

Riktigt lika långt åkte inte knatten Wilmer Lind från Uppsala, men av hans entusiasm att döma kan det ha varit en framtida Vasaloppsvinnare som tog sina första stavtag på kullen ner mot våffelstugan.

Mamma Erika var i alla fall nöjd.

– Vi har haft jättekul. Vi har knappt någon snö i Uppsala så det här är drömmen.

Mer läsning

Annons