Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskt vågat – hälften vunnet

/
  • Hälsohemsvärdinnan Sofia (Marie-Anne Vaigncourt-Strallen) förundras av innehållet i den resväska som maken Roland har köpt på en auktion.
  • Teater Slagets eldsjäl Linda Byman har regisserat farsen, och spelar även en av rollerna. Här flankeras hos av Roland Degerfors (Björn Forsberg).

Teater Slaget har tidigare haft problem att locka publik till sina föreställningar. Kanske är det amatörskådisarnas oförtrutna entusiasm som nu har börjat ge resultat. Under lördagens uppsättning av farsen Friskt vågat hade i alla fall ett 30-tal själar letat sig till teaterhuset i Frälsningsarméns tidigare lokaler på Köpmansgatan.

Annons

Farsen, som är skriven av amerikanen Dave Freeman, beskrivs som "en fars om hur förvirrande ohälsosamt det kan vara på ett hälsohem".

Som brukligt i en fars är det i Friskt vågat mycket spring i dörrarna, ständiga förvecklingar och överdrivna karaktärer.

Att skådespelarna brinner för sitt intresse går heller inte att ta miste på. Repetitionerna inleddes redan i höstas och replikerna verkade under lördagens föreställning sitta där de skulle.

Ibland blir det dock lite lätt hysteriskt – kanske som en följd av skådespelarnas iver att vinna publikens gillande.

Handlingen centreras kring ett hälsohem någonstans i Sverige, där gästerna i stället för att förbättra sin hälsa hamnar i alla möjliga och omöjliga situationer.

Tempot i farsen är högt och den åskådare som, mot förmodan, låter tankarna fara i väg löper stor risk att missa väsentliga delar i den mångbottnade intrigen.

Är det roligt då?

Tja, tidningens utsände tyckte under den första akten (farsen spelas i två akter om vardera en timme) att det var lite väl långt mellan poängerna, som när de väl kom inte landade helt rätt.

Vilken typ av underhållning man uppskattar är dock högst personligt – och den som vill bilda sig en egen uppfattning om Friskt vågat har chansen att göra det den 14, 15 samt 21 januari.

Nog kan Teater Slaget vara värda en chans – inte minst för att de, trots tidigare publiksvek, visar upp en sällsynt spelglädje och sprudlande entusiasm.

Biljetter kan köpas hos turistbyrån samt på plats i teaterhuset.

Mer läsning

Annons