Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikänd familjefar kräver ersättning

Annons

Några närmare diskussioner i frågan har Morell inte haft med 40-åringen men han tror att så kommer att bli fallet.

40-åringen satt häktad i ett halvår under vintern och våren och utifrån Justitiekanslerns regler i ersättningsfrågan beräknar Lars Morell med att det kan komma att handla om ett ekonomiskt krav på minst 100 000 kronor för lidande.

Han jämför då vad som nyligen betalades ut till en person, som hade liknande anklagelser emot sig och satt häktad något kortare tid än 40-åringen.

Åklagare skulle teoretiskt kunna begära att Högsta domstolen tar upp målet mot Smedjebacksbon men Lars Morell håller det för mindre troligt eftersom fallet inte har någon principiellt viktig betydelse ur rättssynpunkt.

Därmed talar allt för att den friande domen står fast.

Fakta: JK:s ersättningsregler

  • Den som har varit anhållen mer än 24 timmar eller häktad kan ansöka om ersättning hos Justitiekanslern när förundersökningen har avslutats utan att åtal väckts eller när frikännande dom har meddelats. Ersättning kan utgå för lidande, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet och utgifter.
  • Enligt Justitiekanslerns praxis utgår ersättning för lidande i normalfallet med mellan 500 och 700 kr per dygn. Högre ersättning kan utgå t.ex. om frihetsberövandet har lett till omfattande publicitet som inneburit att den misstänkte har kunnat identifieras av en vidare krets eller om misstankarna har avsett ett särskilt allvarligt brott.

Källa: Justitiekanslern

Mer läsning

Annons