Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sliten till modern

/
  • Mjukt stengolv. Hallen har, liksom många av lägenhetens utrymmen, fått ljusa färger. På golvet har en stenliknande matta lagts in.
  • Oense. Väggen bakom badkaret blev en kompromiss när alla ville olika. Efter mycket arbete, med maskeringstejp som slet med sig färg, lyckades tjejerna till slut med sin randiga fondvägg.
  • Fräschare. Lägenheten på Björnbärsgården har fått ett väsentligt fräschare utseende, med nya väggar och golv. En mäklare har uppvärderat den från 15 000 kronor till 40 000.
  • Schack matt. Efter mer än 100 timmars slit har Johanna Sellén, Emma Eriksson och Hanna Thyr äntligen rott sitt projektarbete i land. Mest nöjda är de själva med det handmålade, schackmönstrade golvet i köket.

Annons

Från början var det en sliten enrummare. Nu har det blivit det moderna ungdomsboende de strävat efter.

Hanna Thyr, Johanna Sellén och Emma Eriksson går det samhällsvetenskapliga programmet på VBU. De inledde sitt projektarbete i höstas. Målet var att renovera en av Ludvikahems lägenheter på Ludvika gård. Nu, mer än 100 arbetstimmar senare, kan de stolt visa upp sitt skötebarn.

- Från början sade vi att här skulle vi aldrig vilja bo. Nu älskar vi att vara här.

Resultatet är en enrummare som Martin Timell hade blivit avundsjuk på. Alla rum har fått väggarna målade eller tapetserade, nya golv och fräschare inredning.

Mer än 100 arbetstimmar har de lagt ner - samtidigt som de gått i skolan. Många långa dagar och sena kvällar har gått åt. Mycket energi. En hel del ilska.

De sponsorer som skänkt färg och tapeter har även låtit dem välja bland det senast inkomna.

- Vi har fått pengar från skolans SP-fond och köpt en del möbler på second hand. En affär i centrum har lånat ut gardiner som vi får ha på visningarna.

Även om det är en hyreslägenhet, har tjejerna låtit en mäklare värdera den före och efter renoveringen, som om det vore en bostadsrätt.

Från början blev prislappen 15 000 kronor. Nu har den landat på 40 000 - mer än det dubbla.

- Det påverkar så mycket hur man har det runt omkring sig, med mönster och färger. Vi blir mer och mer måna om att ha det fint. Dessutom kunde man förr ha en soffa hur länge som helst. Nu har vi råd att ändra oftare.

Inom en snar framtid kommer Ludvikahem att använda lägenheten som visningsobjekt. Men först ska Hanna, Johanna och Emma demonstrera den i tre omgångar, för allmänhet, sponsorer samt släkt och vänner.

Visningen för allmänheten sker den 29 mars, mellan klockan 18 och 21. Adressen är Björnbärsgården 3, våning 4.

Badrummet: De började med att måla väggarna vita. Väggen bakom badkaret kunde de dock inte enas om, vilket resulterade i en randig fondvägg i röda och gröna nyanser.

Hallen: Ny stenplattemönstrad golvmatta har lagts in och väggarna har målats vita. Garderoberna har försetts med schabloner av guldlöv.

Vardagsrummet: Även här har de satsat på ljusa färger. Tre av väggarna har målats vita och kompletterats med en fondvägg med en vitmönstrad tapet. Golvet har fått en matta med träutseende.

Köket: Golvet är målat för hand i svartvitt schackmönster (det är även den del de själva är mest nöjda med). En vägg och delar av ytan ovanför diskbänken har målats gula. En väggplatta vid sidan om kylskåp och frys har målats med mörk tavelfärg, vilket gör att man kan skriva med krita och sedan sudda ut.

Mer läsning

Annons