Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsslussen läggs ned

Annons

Det är Ludvika kommun som drivit framtidsslussen på uppdrag av arbetsförmedlingen. Tidigare hade man lokaler i Vallakvarteret nedanför Sporthallen men sedan mitten av januari bedrivs verksamheten i före detta "terapin" i Marnäsliden.

Kommunen har av arbetsförmedlingen ersatts med 150 kronor per dag och arbetslös. Enligt projektledaren Per-Ragnar Fredriksson har dessa pengar täckt kostnaderna för de fyra projektanställda och lokalkostnader.

- Från 1 april har vi inte längre pengar till denna samverkan och därför upphör framtidsslussen, förklarar Anne Unge.

Ett projekt liknande framtidsslussen har även bedrivits på Brunnsviks folkhögskola och det projektet upphör också den sista mars. Totalt har det i de här projekten funnits plats för 80 långtidsarbetslösa. På Brunnsvik startas dock ett nytt projekt den 1 april, "Sagaprojektet".

- Skillnaden är att Brunnsvik får pengar direkt från staten för detta nya projekt. 40 personer åt gången kommer att delta i projektperioder över åtta veckor med bland annat studier, uppger Anne Unge.

Hon tror att det hinner genomföras två perioder på Brunnsvik med sammanlagt 80 deltagare. Vad som händer sedan är osäkert men från regeringen har det aviserats att något som heter jobb- och utvecklingsgarantin ska ersätta nuvarande aktivitetsgarantin från 1 juli.

- Vad den nya garantin innebär vet vi inte i dag. Vad som kommit fram är att man kan delta i den i upp till 450 dagar och har man inte fått något jobb eller börjat en utbildning efter det så ska man kunna få någon form av samhällsnyttig tjänst. Ännu är det inte mer specificerat än så.

Aktivitetsgarantin, med projekt som framtidsslussen, träder in när a-kassedagarna är slut och att ersättningen är den samma som från a-kassan. I dag betalas a-kassa ut under i första hand maximalt 300 dagar med möjlighet till förlängning med 300 dagar.

Enligt de nya regler som är på gång blir längsta möjliga a-kasseperiod 450 dagar för dem som har hemmavarande barn under 18 år och 300 dagar för övriga. Därefter väntar jobb- och utvecklingsgarantin.

- Inom garantin har man studerat, ägnat sig åt jobbsökeri och varit ute på praktik. Det är väldigt många deltagare i garantin som gått vidare till vanliga jobb, hävdar Anne Unge.

Tanken är att långtidsarbetslösa som inte får plats i det nya projektet på Brunnsvik, ska ges mera personligt stöd från arbetsförmedlingen och bland annat ägna sig åt jobbsökeri hemifrån. De behåller tills vidare sin ersättning från aktivitetsgarantin.

- De fyra projektanställda som vi haft inom framtidsslussen riskerar att bli av med jobbet. Men vi siktar på att dra i gång två nya projekt. Ett som riktar sig till arbetslösa som är sjukskrivna och ett som är inriktat på ungdomar som har kontakter med kommunens individ- och familjeomsorg, uppger Per-Ragnar Fredriksson vid Ludvika kommun.

Mer läsning

Annons