Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrik finansman köper Sollen

/
  • Claes-Henrik Julander har lyssnat på lokalbefolkningen och vill därför bevara Sollen som den är. För att det ska bli möjligt krävs dock en överenskommelse som ger den nya ägaren så kallad intrångsersättning.
  • 147 hektar. Så mycket plats tar ön Sollen upp i Väsman. Nu har ön fått en ny ägare.

Hemlighetsmakeriet har varit stort, men på fredagen trädde köparen av Sollen fram.
Den nya ägaren heter Claes-Henrik Julander, vd och delägare i det framgångsrika finansbolaget Pan Capital.
– Sollen är en fantastisk plats. Det är jätteroligt om den kan få vara orörd, säger han.

Annons

Ska man vara helt korrekt är den nya ägaren förvaltningsbolaget Swipdag. Men på den direkta frågan om han har köpt Sollen svarar Claes-Henrik Julander:

– Jag äger bolaget, så i praktiken är det jag.

Affären mellan den tidigare ägaren Bergvik Skog och Swipdag, som förvaltar mark och finansiella tillgångar, ska ha blivit klar redan i slutet av november, men offentliggjordes först under fredagen.

– Jag köpte ön för att bedriva modernt skogsbruk på den men efter att ha pratat med folk lokalt har jag svängt, säger Claes-Henrik Julander.

– Det verkar som att det finns starka känslor för Sollen och därför har jag föreslagit för Skogsstyrelsen och kommunen att låta ön bli ett naturområde tillgängligt för alla.

Vad har du för kopplingar till Ludvika?

– Inga alls. Jag köpte ursprungligen ön som en ren investering men det är ett fantastiskt fint område och jag ser själv fram emot att vara där.

För att Sollen ska lämnas orörd krävs dock att länsstyrelsen eller kommunen gör ön till ett naturreservat och ersätter Swipdag för att inte bruka skogen, så kallad intrångsersättning (100 procent av marknadsvärdet plus 25 procent).

– Kommunen har inte de pengarna, säger Ludvikas naturvårdssekreterare Jan-Olof Hermansson, som dock välkomnar en lösning som gör att Sollen förblir orörd.

– Absolut. Det vore det allra bästa för kommunens del. Både för den biologiska mångfalden och för friluftslivet.

Att införa naturreservat är enligt Hermansson "den enda långsiktiga möjligheten" som finns för att bevara områden som Sollen orörda.

– Men det går alltid att förhandla och det är en bra början att den nya ägaren är öppen.

Väntetiden hos länsstyrelsen för de områden som väntas bli naturreservat är redan nu 15 år. Till saken hör att Sollen inte finns med på länsstyrelsens prioriteringslista.

Claes-Henrik Julander menar dock att det inte är någon brådska med intrångsersättningen.

– Jag behöver inte ha allting inlöst i dag. Det intressanta är om man ska bedriva skogsbruk eller inte. De kan lösa in 20 hektar i stöten, bara vi är överens om att det kommer att ske.

Kan du tänka dig att vänta i 15 år?

– Det vet jag inte men jag har ingen brådska. Ska man bli rik är det inte rätt grej att köpa skog i dag. Jag är öppen för alla tänkbara förslag.

Skulle parterna inte komma överens finns dock risken att hela eller delar av skogen på Sollen huggs ned.

– En del av skogen är redo för föryngring. Det kan naturligtvis vänta något år men det är tämligen nära, säger Claes-Henrik Julander.

– Den förra ägaren har inte riktigt skött vården och för att få ordning på det behöver jag sätta i gång och bruka.

Bergvik Skog begärde elva miljoner kronor för Sollen. Hur mycket betalade du?

– Jag kommer inte kommentera priset.

Mer läsning

Annons