Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografier och bildkonst - lockelse på Hammarbacken

/
  • Vernissage. Lördagens vernissage blev lyckad och välbesökt. Många ville se det stora utbudet redan första dagen.  Foto: Karin Rickardsson
  • Aktuella på Hammarbacken. Två lokala kändisar, fotografen Henry Eriksson och konstnären Staffan Lindh är aktuella sommarutställare i sädesmagasinet på Hammarbacken. Båda presenterar ett generöst utbud ur sina respektive rika produktioner.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Vernissagen ägde rum på lördagen och redan första dagen var det åtskilligt med allmänhet som kom för att ta del av det mycket generösa utbudet. De båda skaparna disponerar varsitt våningsplan för att få plats med allt de vill visa för såväl hemmafolk som de många turister som hittar vägen till det kulturmättade Hammarbacken.

- Jag vill med min utställning spegla 50 års fotograferande, berättar Eriksson med entusiasm när tidningens medarbetare träffar honom i det gamla sädesmagasinets bottenvåning.

Eriksson, som under sin yrkesverkamma tid var industrifotograf vid dåvarande ASEA-Ludvikaverken, är en nestor i sammanhanget och välkänd för många eller de flesta. Det kan också påminnas om att han var en av pionjärerna i föreningen Ludvikabilder vars samlingar nu finns i tryggt förvar i länsarkivet i Håksberg.

I utställningen finns många godbitar ur hans personliga produktion och för de som intresserar sig för stadens och bygdens historia finns mycket att ta del av. Curt Nicolins besök hos ASEA 1982, glimtar från Ludvikarevyn och Jazz på Aveny i det tidiga 70-talet och Dan Anderssonsjubileet 1988 är bara några av de fotografiska tillbakablickar som bjuds.

När kungen och Silvia kom till Ludvika under Eriksgatan 1983 var Eriksson flitigt i elden med sin kamera och ett antal exponeringar från den händelsen presenteras på ett smakfullt sätt.

- När kungen var här var jag den enda som fick ta bilder, säger han belåtet med hänvisning till de rigorösa bestämmelserna när det kungliga sällskapet besökte ASEA för att se valda delar av industrin.

- Jag gillar även att fotografera naturen, speciellt växter och Dalarnas flora i synnerhet. Och jag har även tagit med bilder från en resa i Afrika.

Konstnär Staffan Lindh ställer samtidigt ut summa summarum 21 verk plus 13 grafiska blad. Oljemålningarna dominerar utbudet och bland titlarna kan nämnas Man med vinflaska, Par på is, Vårvinterblot, Konfrontation och Vattenrit. Dyrgripen i sammanhanget är verket Stjärnfall till ett värde av 30 000 kronor.

Mer läsning

Annons