Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kamp mot ökande socialbidrag

/

Social- och utbildningsförvaltningen sätter stort hopp till kommunens nya stöd- och serviceförvaltning när det gäller att få en minskning av antalet socialbidragstagare.
För såväl antalet bidrag som kostnaderna för dem fortsätter att öka, inte minst i gruppen unga men vuxna män.

Annons

– Vi har stor tilltro till den nya arbetsmarknadsenheten som ska starta (som en del av nya stöd och service) nästa år. Via den kan arbetslösa få hjälp att hitta möjligheter till jobb och därmed egen försörjning, säger Anna-Lena Andersson, tillförordnad chef för social- och utbildningsförvaltningen.

I statistiken syns en tydlig ökning av kommunens kostnader för socialbidrag. Perioden januari-november i år har 3,6 miljoner konor mer betalats ut jämfört med samma period 2010 (27,7 miljoner kontra 24,1 miljoner).

De miljonerna är ungefär samma summa som social- och utbildningsnämnden totalt beräknas gå minus enligt budgetprognosen på helår i år.

Tittar man mer i detalj i statistiken för socialbidrag märks en rejäl ökning i gruppen ensamma män i åldern upp till 25 år (139 personer i år mot 119 i fjol).

Dessutom går det att se att det till hög grad handlar om män som är arbetslösa utan ersättning eller är sjukskrivna utan ersättning.

Camilla Hofström, enhetschef på socialkontoret, konstaterar att många av socialbidragstagarna lider av psykiska eller missbruksproblem och att det därför kan vara en ganska lång resa för att kunna komma ut i arbetslivet.

– Det kan ta några år, men visst kan en bra arbetsmarknadsenhet bidra till ett samarbete som ger en mervinst i det här arbetet.

Hon har svårt att skärskåda vad det är som gjort att socialbidragen ökat bland just unga män.

– Nej, jag kan inte svara exakt på det. I så fall måste jag in och titta på varje fall för sig.

Camilla Hofström konstaterar dock att det alltid har varit fler män än kvinnor som nyttjat socialbidrag och att det inte går att se några riktiga mönster i den ökning som sker nu.

En ökad utförsäkring kombinerat med att missbrukare inte längre erbjuds pension, som tidigare, är dock bidragande till att socialbidragen skenat i väg på senare år.

– Det vi konkret försöker satsa på är att ge socialsekreterarna tid att tillsammans med andra aktörer jobba för att hjälpa personer ut i arbetslivet igen. Det kan vara samarbete med exempelvis psykiatrin, sjukvården eller arbetsförmedlingen, säger Camilla Hofström

Mer läsning

Annons