Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt färre arbetslösa

Annons

De senaste siffrorna för arbetslösheten i Ludvika och Smedjebackens kommuner är från juni månad. De visar att i båda kommunerna får alltfler arbetssökande jobb.

- Det går väldigt bra för Sverige just nu. Personer mellan tjugo och trettio med yrkesutbildning har världens chans på arbetsmarknaden framöver, säger Anne Unge som är chef för arbetsförmedlingen i Ludvika.

Framför allt i Ludvika är det också betydligt färre personer som skrivit in sig i år - 8,6 procent i år jämfört med 15,3 procent från förra året. I Smedjebacken är den siffran också lägre, med 1,3 procent jämfört med år 2006.

- De hittar jobb snabbare på egen hand idag, så det blir färre som skriver in sig, säger Anne Unge.

Fortfarande väntas de stora pensionsavgångarna ge ytterligare möjligheter till arbete i länet. I Ludvika och Smedjebacken är åldern på de arbetande hög jämfört med övriga landet. Dessvärre är situationen densamma även i södra Sverige.

- Det innebär att vi kommer få slåss med dem om arbetskraften kanske redan nästa år. Och vi måste få folk att flytta till Dalarna för att företagen inte ska tvingas flytta härifrån, säger Anne Unge.

Mer läsning

Annons