Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt behov av deltidsbrandmän i Nyhammar

/
  • Bor du i närheten av brandstationen i Nyhammar och är intresserad av att släcka bränder? Då kan brandkåren vara intresserad av dina tjänster. Trots en nyligen genomförd rekryteringsdrive har Nyhammarskåren svårt att hitta personer som vill bli deltidsbrandmän.

Fem nya brandmän behövs till deltidskåren i Nyhammar, men trots en nyligen genomförd rekryteringsdrive har bara en person visat seriöst intresse. Nu hoppas den avgående kårchefen Eric Dofs att bytet från den stora brandbil man har i dag till en så kallad första insatsbil ska underlätta rekryteringen.
– Fördelen är att alla kan köra den, utan krav på C eller CE-körkort.

Annons

NLT skrev den 29 september om behovet av fler brandmän till deltidskåren i Nyhammar. Sedan dess har räddningstjänsten annonserat i både lokalpressen och på kommunens hemsida. Det stora intresset har dock uteblivit.

– Just nu har vi en kvinna som vi vet är intresserad och två män som är frågetecken, säger Eric Dofs, som hoppas kunna räta ut frågetecknen inom de närmaste veckorna.

I idealfallet ska Nyhammarskåren bestå av tolv man. I dagsläget är man tio men tre är på väg att sluta, inklusive kårchefen som lämnar sin tjänst den 15 januari.

– 17 år tycker jag räcker, säger han och skrattar.

Vem som ersätter Eric Dofs är inte klart i dagsläget, men klart är att den stora brandbilen i Nyhammar ska bytas mot en första insatsbil.

– Det ska ske så fort som möjligt och fördelen är att alla kan köra den första insatsbilen. Nackdelen är att den inte har samma slagkraft. Den rymmer 200 liter vatten, ungefär som en skärsläckare.

Tanken är att Nyhammarskåren ska kunna hålla lågorna i schack fram till att Ludvikakåren anländer.

Även deltidskåren i Grängesberg har stått inför behov av nyrekryteringar – något man nu ser ut att ha löst.

– Vi har två killar som är på gång, bekräftar kårchefen Leif Svensson.

Grängeskåren ska liksom den i Nyhammar bestå av tolv man. I dag är man elva men då en deltidsbrandman är på väg att sluta och två på väg in når man upp till idealtalet.

En förklaring till att det ofta är svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän är de relativt höga kraven.

Först och främst måste den sökande klara en läkarkontroll och ett fystest där man går på ett rullband vid en belastning av 200 watt i sex minuter med full utrustning.

– Visst är det lite tufft, men inte omänskligt på något sätt. Men man måste ha lite kondition och styrka i benen, säger Leif Svensson.

I kraven ingår även att deltidsbrandmannen är utryckningsklar max fem minuter efter att larmet har gått. Inom denna tid ska personen ha tagit sig till brandstationen, bytt om till utryckningskläder och satt sig i brandbilen.

Dessutom krävs tillstånd från huvudarbetsgivaren, som måste godkänna att personen får lämna sin arbetsplats för larm, övningsverksamhet samt utbildningar.

Deltidsbrandmännen har jour var fjärde vecka. Den veckan ersätts de med 3 490 kronor, som är skattepliktigt.

Under jourveckan tillkommer även bilersättning samt ersättning för inkallelselarm.

Mer läsning

Annons