Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag till skötselplan för Högberget presenteras

Kommunens planer för att kombinera systematisk naturvård med friluftsliv på Högberget har engagerat många Ludvikabor och de två informationsmöten som genomförts har bitvis varit livliga.

Annons

– Jag tror att det handlar om en del missförstånd, att vi ska göra ekonomisk vinning på att fälla skog, säger Pär Ragvald på kommunens mark- och planeringsenhet.

På torsdag arrangeras ett nytt offentligt möte i Folkets hus och då kommer förslaget till skötselplan av Högberget att presenteras.

Ragvald konstaterar att det genom åren tagits ned träd på Högberget utan att det kanske väckt så stor uppmärksamhet men att det i fortsättningen ska ske efter en fastställd plan.

"Skogsbruk är inte aktuellt på Högberget. De åtgärder som behöver göras för att undvika förtätning av skogen är ganska små insatser", fastslås i förslaget, som bygger på en inventering gjord av kommunens naturvårdssekreterare, Janolof Hermansson.

För att öka antalet fågelarter på Högberget bör det enligt skötselplanen finnas en hel del bestånd med unga granar och att det också sätts upp fågelholkar.

I utredningen påpekas också att man bör tänka på fladdermössen.

"En och annan fladdermusholk vore också bra. Det före detta skyddsrummet skulle kunna vara ett lämpligt ställe för fladdermöss", framgår av skötselförslaget.

För att Högberget ska kunna utvecklas anser Pär Ragvald att det är viktigt att det sker med hjälp av föreningslivet.

– Tyvärr har vi inte lyckats nå fram riktigt med det budskapet.

I inbjudan till torsdagens möte skriver Ragvald att en stad med ett eget berg är en unik tillgång.

"Hjälp oss att utveckla ett Ludvika med ett Högberget för alla", lyder uppropet till privatpersoner och föreningar.

Mer läsning

Annons