Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhoppningar i ABB efter besked att Kraftnäts generaldirektör slutar

Annons

Att generaldirektören slutar kom inte som någon överraskning. På ABB vill ingen kommentera avgången, det anses i högsta grad opassande. Men de källor NLT pratat med är glada och förhoppningsfulla om att avgången öppnar för att Svenska Kraftnät byter ståndpunkt och går in för makkabellösningen i Sydlänksprojektet.

Det var det merparten av markägare, kommuner och länsstyrelser krävde under det genomförda samrådet. Nästan alla av 1890 remissvar gav en tydlig signal.

Ställföreträdande generaldirektör från och med 1 april blir tekniske direktören Sture Larsson.

Jan Magnusson har varit generaldirektör i nio år. Hans förordnande förlängdes senast för tre år sedan och han har nu varit generaldirektör så länge som reglerna medger. Om han inte slutat, frivilligt eller ofrivilligt hade han suttit fram till det han valt att pensionera sig. Han slutade frivilligt.

Rykten om att det fanns ett missnöje från den nya regeringen mot Svenska Kraftnäts ledning kom direkt i svang efter regeringsskiftet.

Den 1 december rapporterade Nya Ludvika Tidning efter att riksdagsmnan Kennet Johansson undersökt ryktet:

"Det ryktas nu om att regeringen kommer att byta ut styrelsen med Sven Hulterström (s) i spetsen och när det är dags, inte förnya generaldirektörn Jan Magnussons förordnande i det statliga affärsverket Svenska Kraftnät. Kenneth Johansson har undersökt detta påstående och säger:

- Jag vet inte om det är aktuellt med en förändring och det tror jag inte heller att man säger till mig utan det gör man när och om man tänker göra det."

Svenska Kraftnät, ett statligt affärsverk som bildades 1992, sköter stamnätet för elkraft och har systemansvaret för den svenska elförsörjningen.

Svenska Kraftnät är också ABB Ludvikas viktigaste kund. Det är tillsammans med affärsverket ABB vill bygga världens första fullskaliga kraftlänk med HVDC Light markkabel som kan ersätta 1950-talstekniken med 400 kilovoltslinjer i kraftledningstorn. Sydlänken är ett 40 mil långt kraftprojekt mellan Hallsberg och Skåne som ska trygga södra sveriges och östra Danmarks elförsörjning.

Svenska Kraftnäts styrelse ska göra sitt teknikval under våren.

Mer läsning

Annons