Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar för skolskjuts upprör

/
  •  Foto: Karin Rickardsson
  • Otäckt. Här passerar långtradare och det finns ingen vägren. Det känns obehagligt, säger Marie From och Fredrik Karlsson om att Sebastian, 15 år, ska vänta vid hållplatsen. Viktoria, 5 år, kan också få vänta här på skolskjuts i framtiden.  Foto: Karin Rickardsson
  • Skolväg. Sebastian och Viktoria går den halvtimmeslånga promenaden från sitt hem i Skattlösberg till vägskälet där bussen går förbi.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Ludvika kommun har tecknat ett nytt skolskjutsavtal som gäller från och med den 1 augusti. Vissa förändringar kommer att ske och därför har ett antal föräldrar fått brev från social- och utbildningsförvaltningen med information om detta.

Dit hör familjen Karlsson-From som flyttade till Skattlösberg för några månader sedan, till Fredriks föräldrahem.

15-åriga Sebastian börjar nionde klass på Parkskolan i Grängesberg denna höst.

- Jag blir orolig över att Sebastian ska gå till bussen. På vintern är det kolsvart för det finns inget gatubelysning alls längs sträckan. En halvtimme tar det att gå till stora vägen och där får han stå och vänta. Det finns ingen busshållplats och inte vägren heller, säger Marie From.

Sebastian får ta Fredriksbergsbussen som stannar till 07.02, vilket innebär att han får gå upp före sex på morgonen för att hinna äta frukost.

- Skolan börjar 08.00. Bussen går hem 15.45, eller om han inte hinner med, 16.45, bussresan plus en halvtimmes promenad hem - det blir långa dagar.

Familjens 5-åring, Viktoria, berörs från och med nästa år också, då hon till hösten ska börja förskoleklass.

- Det är inte bara oss det berör. De är två barn som berörs i höst, en flicka härifrån börjar sjunde klass.

- Vi tänkte försöka överklaga. Jo, det tänker jag göra, säger mamma Marie.

Eleverna får åka med Fredriksbergsbussen och sedan byta i Sunnansjö vid Konsum för vidare färd till Parkskolan. I Sunnansjö kommer ytterligare fyra berörda barn att möta upp, de ifrån Norhyttan.

Fakta: Skolskjutsreglemente

Avstånd

För att en elev i Ludvika kommun ska vara berättigad till skolskjuts ska väglängden från hemmet till skolan minst vara:

Förskoleklass - årskurs 3: 2,0 kilometer

Årskurs 4-6: 3,0 kilometer

Årskurs 7-9: 4,0 kilometer

Samma avstånd gäller för avstånd till närmaste busshållplats eller skolskjutshållplats.

Väntetider

Långa res- och väntetider ska om möjligt undvikas och måste avvägas med hänsyn till planering och samordning. Vid eventuella väntetider vid skolan är det skolan som ansvarar för ordning och säkerhet. I Ludvika kommun är det fastställt att eleverna ska kunna få väntetider för skolskjuts:

Förskoleklass - årskurs 3: 40 minuter

Årskurs 4-9: 60 minuter

Prövning

Om förälder vill att rätten till skolskjuts ska prövas på grund av avstånd, trafikförhållanden, funktionshinder hos eleven, växelvis boende eller någon annan särskild omständighet görs en ansökan via skolskjutsenheten.

Källa: Ludvika kommun, social- och utbildningsförvaltningen

Mer läsning

Annons