Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkrace- en fartfest med vassa skrotbilar

/
  • Mumsande. Folkrace intresserar både stora och små. Mellan de spännande heaten smakade det bra med hamburgare från Grangärde RRC:s portabla kiosk.
  • Publikfest. – Vi är från Hällefors, berättade detta glada grillande gäng, en liten del av den stora publik som kom för att se årets upplaga av Grangärderacet, nu omlokaliserad till Dynamitenbanan i Grängesberg.
  • Verkstad i det fria. Patric Jansson från Guldsmedshyttan fick problem med framvagnen och utförde stora reparationer i snön på parkeringen.
  • Otur för ”Biffen”. Favoriten Leif ”Biffen” Andersson låg bra till i tävlingen när hans gröna Saab plötsligt gick omkull i en av banans svårare kurvor. Som mångårig förare tog han emellertid motgången med ro.
  • Eldsjäl. – Folkrace är var mans sport som alla ska ha råd att utöva, säger hemmafavoriten Leif ”Biffen” Andersson, eldsjäl i rally- och racingsammanhang och tillika ordförande i styrelsen för Grangärdebygdens RRC.
  • Plåtjobb. Moraföraren Andreas Dahlberg, här assisterad av farsan Bengt, jobbade hårt med sin bil när tidningens fotograf kom förbi. Fronten hade fått sig en rejäl smäll.
  • Rafflande heat. Grangärderacet bjöd publiken på många rafflande heat när tävlingsbilarna dundrade fram på Dynamitenbanan i Grängesberg på lördagen.

Annons

Tidningen var med när årets upplaga av den traditionella fartfesten Grangärderacet avgjordes på lördagen, denna gång omlokaliserad till Dynamitenbanan i Grängesberg. Tävlingens ordinarie plats är, som bekant, på sjön Björkens is.

- Men isläget på Björken är inte bra så vi fick lov att flytta tävlingen hit till Grängesberg, klargjorde veteranen och lokale kändisen i rally och racingsammanhang, Leif "Biffen" Andersson, tillika ledande kraft inom Grangärdebygdens RRC.

43 ekipage från olika klubbar i hela Dalarna och även andra län deltog.

- Men det kunde ha varit många fler. 75 var anmälda från början men sedan det blev det ett 30-tal återbud. Jag tror det beror på att vi inte kunde köra på Björken. De hade hellre velat köra på sjön.

Helgens Grangärderace innebar samtidigt första deltävlingen i Dalaserien, en öppen folkracetävling.

För "Biffen", som själv är aktiv förare, började dagen bra. Han kom tvåa redan i första heatet.

- Biffen är på gång! Han leder!!, vrålade speakern Micke Johansson när nästa heat var igång en stund senare. Det verkade mycket lovande.

Men under eftermiddagen var oturen framme och "Biffen" tvingades avbryta mitt i ett heat när hans Saab lade sig på sidan och fick sättas på alla fyra igen med hjälp av en frontlastare.

Att bilarna får ta rejält med stryk är något som hör till. Hela tiden förekommer massor av plåtarbete mellan varven. Demolerade skärmar och intryckta fronter rätas ut med porto-powrar (portabel kraft) eller bankas ut med storsläggor.

I "depåerna" förekommer även mer avancerade reparationer som på en skulle kosta skjortan på en auktoriserad märkesverkstad. Det var imponerande att se hur ivriga förare och deras medhjälpare till exempel lätt bytte drivknutar och stora delar av framvagnen ute i snön. För folkracefolket verkar inget vara omöjligt.

Vid all folkracekörning sätts säkerheten alltid i främsta rummet. Den så kallade idrottsambulansen är hela tiden i full beredskap om en allvarligare olycka skulle inträffa.

- Och längs banan har vi funktionärer beredda med brandsläckare om det skulle uppstå brand i någon av bilarna. Vidare har de knivar för att snabbt kunna skära av säkerhetsbältet om en förare snabbt ska hjälpas ur, informerade Andersson.

För bilarna gäller bland annat att de måste vara försedda med störtbågar och varar plåtrena invändigt.

Vid lördagens fartfest i Grängesberg tjänstgjorde ett 30-tal funktionärer, de flesta medlemmar av värdklubben Grangärdebygdens Rally och Racingclub (RRC) assisterade av folk från Fredriksbergs MK.

- Vi har ett bra samarbete och senast under Svenska rallyt var det vi som hjälpte dem.

SE FLER BILDER I BILDSPEL!
(Gå till webb-tv. Gå till "Kanaler"- välj bildspel.)

Mer läsning

Annons