Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpark i Grängesberg räddad

Annons

Jens Spendrup är inne på att fördelarna med Skakelbacken överväger.

- Vi vill ha mycket ytor för framtida utbyggnader. Väljer vi att vara kvar på samma sida av riksvägen så är det svårt at se ytterligare utbyggnader i en längre framtid.

En annan faktor som talar för Skakelbacken är att Spendrups härifrån får lättare att ordna med järnvägstransporter, konstaterar Spendrup.

- Det stora problemet med Skakelbacken är att vi måste under riksvägen och järnvägen och hur vi ska lösa den frågan vet vi ännu inte.

I en intervju i NLT den 12 maj gissade Jens Spendrup att kostnaden för en tunnel kan uppgå till omkring 50 miljoner kronor. Till detta kommer driftskostnaderna.

- Det finns nackdelar med att ha driften på två ställen. Transporterna i en tunnel är inte helt okomplicerade, det kan röra sig om transporter av 400 000 - 500 000 ton varje år.

Spendrups produktion blir kvar på nuvarande plats. Blir det en satsning på Skakelbacken så är avsikten att här bygga lagerlokaler. I området, mellan Källfallet och nuvarande bebyggda industritomter, kan Spendrups få tillgång till 130 000 kvadratmeter mark att jämföra med 19 000 kvadratmeter i nuvarande folkparken.

Den avgörande frågan verkar vara hur tunnelbygget ska finansieras. Jens Spendrup vill inte kommentera om företaget hoppas på samhälleligt stöd för det bygget, inte heller vill han kommentera om planerna faller om Spendrups tvingas stå för hela kostnaden.

När tar ni definitivt beslut om ni ska satsa på Skakelbacken?

- Svårt att säga men under det här året skulle jag tro.

Hur länge kan det sedan dröja innan bygget kommer i gång?

- Det ligger nog två - tre år framåt, svarar Jens Spendrup som också uppger att investeringarna på Skakelbacken på sikt kan räknas i hundratals miljoner kronor.

Innebär en satsning i Grängesberg att ni lägger ned Vårbybryggeriet?

- Det tror jag inte blir aktuellt men i så fall kommer vi ju inte att bygga ut i Vårby utan då blir det i Grängesberg. 

Mer läsning

Annons