Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets park rustas

/
  • Helge Brusets snickarkunskaper passar som hand i handske när partier av friluftsteaterns tak i Grängesbergs Folkets park börjat ruttna. Här ses han tillsammans med individ- och familjeomsorgens handledare, Stig Johansson.

Även om festglädjen är på väg tillbaka till folkparken i Grängesberg, vilket årets Grufnatta med en publik på 700 personer gav ett tydligt besked om, så brottas sittande styrelse med betydande problem.
Förutom att ekonomin är dålig – man övertog gamla skulder – så börjar ett bristande underhåll av byggnaderna efter 10 – 15 år, mer eller mindre, i träde att bli synbara.

Annons

Mest akut för dagen är delar av friluftsteaterns tak, där ruttna bräder och plåt måste ersättas i en första räddningsaktion.

På sikt hoppas parkfolket få möjlighet att ersätta det gamla och väderbitna taket med ett helt nytt. Fram till den dagen lär man dock få finna sig i att lappa och laga.

Det var i mitten på 1930-talet som den kände Stockholmsarkitekten Ville Tommos fick uppdraget att rita och forma bygget.

Nu, snart 80 år senare, har en handfull idealister tagit på sin lott att försöka rädda festplatsen undan parkdöden, som under senare år gjort sig påmind i stora delar av landet och som många artister, inte minst, börjar beklaga.  

Bra hjälp i sitt restaureringsarbete har styrelsen för Folkets park också haft och har genom ett givande samarbete med individ- och familjeomsorgen i kommunen och deras folk som finns placerade i olika marknadsåtgärder innan de slutligen hamnar i kön till den reguljära arbetsmarknaden.

Utöver takjobbet, där nya bräder samt plåt till självkostnadspris av ortens plåtslagare ska stoppa ytterligare förruttnelse, väntar närmast en ansiktslyftning av serveringen i rotundan.

Ett arbete som på allvar kommer i gång efter föreningens traditionsomspunna barnfest på trettondagen, med lekar och dans kring granen, tomte, godispåse, fika och fiskdamm samt ett omtyckt och populärt framträdande av Ludvika Minicirkus.

Kalaset för de yngsta och där allt är gratis kan inget jobb stoppa, låter man förstå.

Annons