Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest gillar gångbro i stål och betong

/
  • Förslaget från Tyréns har mött gillande bland allmänhet, kommunala tjänstemän och politiker. Det mesta talar för att bron i grunden får den utformning som Tyréns föreslagit.

Allmänhet och kommunala makthavare tycks vara överens – gång- och cykelbron ska vara i stål och betong.

Annons

I höstas hade allmänheten chansen att rösta på de fyra skissförslag som lämnats in av konsultfirmor.

229 röster noterades och av dem lades 110 på förslaget från Tyréns.

En kommunal arbetsgrupp med tjänstemännen Bror Wallin, Jan-Erik Eriksson, Louise Magnusson, Stefan Andersson och Anders Axelsson har fortsatt att stöta och blöta och granska de olika förslagen. Och nu har även de en klar uppfattning i frågan.

– Det vi föreslår är Tyréns förslag som grundkoncept men att det kanske måste göras vissa förändringar i det innan den slutliga utformningen står klar, säger gatuchefen Anders Axelsson.

Projektet med gång- och cykelvägsbro från Engelbrektsgatan över riksvägen och järnvägsspåren ned till Väsmanstranden har sagts få kosta maximalt 23,2 miljoner.

Då står EU för halva kostnaden men villkoret är att bron är färdigbyggd senast 31 december 2013. Annars blir det inga EU-pengar. Därför måste brobygget i gång i år.

– Förmodligen kan bygget starta framåt höstkanten, gissar Anders Axelsson.

Han konstaterar att Tyréns förslag innebär en 145 meter lång och tre meter bred bro. Konstruktionen blir i både stål och betong och Tyréns har i vad man kallar en grov uppskattning beräknat kostnaden för "sin" bro till 15 – 18 miljoner kronor.

"Bron ska vara estetiskt tilltalande och vara ett landmärke för Ludvika. V har velat ge bron ett modernt men ändå tidlöst uttryck.

Betong och stål är ur miljösynpunkt ett sämre alternativ än trä som vi först var inne på. Att vi valde stål är på grund av att vi har en begränsad budget att hålla oss till", skriver Tyréns och tillägger att en träbro skulle kosta cirka 25 – 30 miljoner.

Den kommunala arbetsgruppens tankegångar kring brobygget kommer att diskuteras i tekniska nämndens arbetsutskott i morgon onsdag. Den 18 januari kommer broärendet upp i tekniska nämnden för slutligt beslut.

– Tekniska nämnden har fått pengar i årets budget för detta så jag kan inte tänka mig att ärendet sedan måste vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige, säger Anders Axelsson.

När tekniska nämnden sagt sitt börjar pappersarbetet i form av projekteringen av bron på allvar innan det så småningom är dags att ta in anbud på arbetena.

Mer läsning

Annons