Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fjällturister väntas resa via Ludvika

/
  • Ute i god tid. Enligt Trafikverkets samordnare ska skyltningen för det

I sommar får nuvarande länsväg 247 mellan Ludvika och Björbo riksvägsstatus och blir en del av "nya" riksväg 66 mellan Västerås och Sälen. Omskyltningen ska ske andra veckan i augusti men i Ludvika är vägvisningen till Sälen redan på plats.
– Fördelen är regional utveckling, säger Elenor Persson, samordnare vid Trafikverket i Borlänge.

Annons

Redan nu är stråket mellan Mälardalen och Dalafjällen, via Ludvika, ordentligt trafikbelastat, i samband med storhelger och sportlov i synnerhet. För många trafikanter är denna resväg ett alternativ till att köra riksväg 70 via Borlänge och vidare norrut.

När nyordningen träder i kraft och Sälenskyltar kommer upp vid avfarterna från E18 i Västerås är en markant trafikökning att vänta genom Västerbergslagen.

– Det handlar om att stärka det här stråket mot fjällvärlden, bekräftar Persson.

– Och det kommer att få positiva samhällsekonomiska effekter. Om fler väljer det här stråket leder det till fler etableringar utmed sträckan. Det är ett sätt att stärka regionen. Omskyltningen ska påbörjas under andra veckan i augusti.

I sammanhanget påminner hon om att regleringen samtidigt är en konsekvens av att det öst-västliga stråket E16 mellan Gävle och Oslo via Värmland öppnas.

Jan Norrgo, ordförande i styrelsen för Ludvika köpmannaförening, tror inte att byte av vägnummer har någon påverkan på Mälardalingarnas resvanor.

– De åker väl där de är vana oavsett vad vägen heter.

– Men att det skyltas till Sälen redan nere i Västerås tror jag kommer att innebära att fler väljer att resa via Ludvika. Redan nu är det många som väljer det här stråket för att slippa undan den intensiva trafiken som är på det andra via riksväg 70.

– Dessutom ligger vi bra till i Ludvika, geografiskt och avståndsmässigt. När de har kört halva sträckan vill de kanske stanna till och träcka på sig.

"Nya" riksväg 66 har dock ännu inte varit föremål för resonemang bland föreningens medlemmar. Informationen är uppenbart bristfällig. Ordföranden fick information i ärendet först på fredagen, när tidningens medarbetare kontaktade honom.

En nyhet var det även för Noi Villavan, ny platschef för Mc Donalds i Ludvika.

– Det blir bra för oss om fler kommer förbi Ludvika. Vi har redan många fjällturister som stannar till och äter hos oss.

Mer läsning

Annons