Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick unikt skadestånd av kommunen

En man skadade sig inne på en kommunal fastighets område.
Nu har han fått skadestånd, vilket uppges vara något mycket ovanligt.

Annons

Ludvikamannen i 30-årsåldern lämnade av sitt barn vid Knutsbo förskola vid Smultronstigen på morgonen den 27 oktober.

På väg till bilen snubblade han över en lastpall som låg mellan byggnaden och soptunnan och ådrog sig en spricka i knäskålen samt vissa andra befarade skador. I anmälan till kommunen påstod sig mannen vara övertygad om att han skulle ha sett lastpallen om inte gatlyktan varit trasig.

"Er försumlighet, med lastpall och belysning, har förorsakat mig betydande kostnader i inkomstbortfall", skrev mannen i anmälan.

Fastighetsavdelningen skickade anmälan vidare till kommunens försäkringsbolag för utredning. Under processens gång har kommunen medgivit att det låg en lastpall på platsen, men hävdat att gatlampan fungerade som den skulle.

Försäkringsbolaget har nu meddelat kommunen att Ludvikabon fått ut ersättning.

– Vi får betala självrisken på 7 025 kronor, säger ekonomen Arlene Eneroth, som inte känner till hur stor ersättning som betalades ut.

Eneroth uppger att ärenden av det här slaget är utomordentligt ovanliga.

– Jag har jobbat inom kommunen i 25 år och har aldrig varit med om något liknande fall där någon begärt ersättning efter att ha skadat sig inne på en kommunal fastighets område.

Eneroth tillägger att andra typer av skador, som halkolyckor på gator och trottoarer, handläggs av andra enheter inom kommunen. Sannolikt är det vanligare med sådana skadeståndsärenden.

Mer läsning

Annons