Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festligt att måla hästar

/
  • Först till kvarn. De barn som inte fick en egen häst att måla på hjälptes åt att pryda två stora hästar i kartong.  Foto: Gunne Ramberg
  • Dalakonstnärer. Ellen Tuomi och Nina Pettersson fanns på plats för att utveckla konstnärskarriären.  Foto: Gunne Ramberg
  • Med penseln i högsta hugg. Några barn som lyckades få varsin häst att måla var Jeanette Heed Dahlman, Kajsa Larsson och Lovisa Hellberg 6 år, samt Jonna Hellberg 5 år.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Penslar, barnröster och små färgglada hästar i trä.

Som uppföljning på tunnbrödsbakningen förra veckan, evenemang i Hammarbackens barnprogram, hölls på onsdagseftermiddagen målning av dalahästar.

Cirka 75 barn med föräldrar hade samlats utanför Hammarbacken för att kasta allmogekulörer på de små trähästarna, men bara 50 hästar fanns tillhanda. Trängseln var stor och många ivriga små händer släppte loss med färgpenslarna.

- Förra veckan bakade vi tunnbröd med barnen och då kom det 51 barn. Därför beställde vi 50 stycken dalahästar till i dag. Nu kom det ju så många fler, säger Ki Jacobsdotter.

För de barn som inte kunde glädjas åt en egen liten ponny fanns två stora dalahästar att gemensamt måla på.

Några som ändå fick en häst var Ellen Tuomi och Nina Pettersson. När de är hemma brukar de måla på papper men också stenar, berättade dom.

- Det har varit väldigt trevligt. Vi var här förra veckan och bakade. Är vi hemma och det passar går vi nog hit på kommande evenemang också, säger Ninas mamma Anna Pettersson.

Barn och föräldrar på plats tycktes glada över arrangemanget, och trots lite blåst värmde solen. Kulturvärden utstyrd i skyddskläder var också nöjd och glad över att det kom så många barn.

- Det är ett tecken på att behovet finns! Det behövs mer evenemang för barnen som har med vår historia och kultur att göra - som att baka bröd och måla hästar.

Kommande onsdagar fortsätter Hammarbacken med sitt barnprogram. Till nästa vecka väntar Bodils minicirkus, som förra året lockade cirka 500 barn.

- Det blir en härlig prövning för oss, säger Jacobsdotter och skrattar.

Mer läsning

Annons