Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utryckningar för räddningstjänsten

/
  • Den 7 juli inträffade ett allvarligt läckade vid företaget Dalazink, strax utanför Smedjebacken. Det var när en transport med betbad, en saltsyreblandning som tar bort oxider från metall, skulle fylla på företagets tank som delar av blandningen läckte ut. Föraren till transporten fick syra på ryggen men klarade sig undan med lättare skador. Brandkåren från Ludvika och Smedjebacken hjälptes åt att sanera området.
  • Den 18 november fattade den 99 år gamla Hemgården i Silfhyttan eld. Styrkor från Ludvika och Smedjebacken hjälptes åt att släcka elden i flerfamiljshuset, som bara var minuter från att övertändas. Ingen person kom till skada i samband med branden men huset drabbades av stora skador.
  • Natten till den 13 september totalförstördes en obebodd villa belägen mellan Åsmansbo och Bommarsbo, intill Sätervägen, i en brand. När räddningstjänsten från Smedjebacken kom till platsen var villan bortom all räddning.
  • Värden för ett sexsiffrigt belopp förstördes den 7 maj vid en brand på en gård i Saxe, norr om Söderbärke. Fastighetsägaren hade under dagen arbetat med en kaprondell i närheten av ett stort virkesupplag och trots att han vattnade området tre gånger började det brinna. Under släckningsarbetet tvingades räddningstjänsten skjuta hål på flera acetylentuber.
  • En medelålders kvinna, hemmahörande på annan ort, omkom i samband med en våldsam bilkollision på riksväg 50 norr om Gräsberg den 3 juli. Det var på rakan mellan Malsjön och Svarthyttan, cirka en kilometer söder om på- och avfarten till Morberget, som kvinnans bil kolliderade med en bil som kommit över på fel sida vägen.
  • En villa på Prästgårdsgatan i centrala Ludvika eldhärjades svårt den 2 oktober. Brandmännen fick såga upp ett hål i taket på huset för att lokalisera brandhärden och få stopp på branden. Ingen var hemma i huset när branden startade vid 21-tiden.
  • Natten till den 2 juni brann Persbo skola – byggd 1919 – ned till grunden. En närboende upptäckte att det slog ut lågor från fönstret på övervåningen varpå han ringde 112. När räddningstjänsten nådde platsen var timmerbyggnaden redan övertänd. Polisen misstänkte först att branden var anlagd, men lade senare ned utredningen.
  • En brand i en uthuslänga ihopbyggt med ett bostadshus på en gård i Tuna Hästberg eldhärjades svårt vid en kraftig brand den 24 november. Ett tag såg det ut som att lågorna skulle få fäste och sprida sig till huset. Brandmännen lyckades dock slå ned lågorna och rädda huset – som fick omfattande rökskador.

Ludvikas räddningschef Stefan Karlsson och Smedjebackens dito, Lars Andersson, menar att 2011 har varit ett "normalår" för räddningstjänsten. Antalet utryckningar har dock minskat med närmare 100 stycken hos både räddningstjänsten Västerbergslagen och räddningstjänsten Smedjebacken, vilket kan förklaras med att man inte längre får lika många IVPA-larm.

Annons

Från årsskiftet 2010/2011 ändrades kriterierna för när räddningstjänsten ska åka ut på så kallade IVPA-larm (i väntan på ambulans).

Tidigare åkte man ut på samtliga prio 1-larm, men nu larmas man bara ut omedelbart när det gäller medvetslöshet, andningsstillestånd och hjärtstopp.

– I dag sitter det en sjuksköterska med högre medicinsk kompetens på SOS Alarm och bedömer när vi ska ut eller inte, säger Lars Andersson.

– Nu blir vi larmade på det vi ska.

Stefan Karlsson är positiv till det nya systemet.

– Det är jättebra och något jag har krigat för under lång tid. Tidigare har vi åkt på onödiga larm och så var det inte tänkt.

Fram till den 23 december hade räddningstjänsten Västerbergslagen (Ludvika, Kopparberg, Grängesberg, Nyhammar, Fredriksberg, Sunnansjö) gjort totalt 772 utryckningar, varav 150 i Kopparberg, på 626 händelser. Att antalet utryckningar är fler än händelserna beror på att manskap från olika brandstationer ibland rycker ut tillsammans.

Glädjande är att antalet trafikolyckor i räddningstjänsten Västerbergslagens område har minskat från 87 förra året till 63 i år. En av dem hade dock dödlig utgång.

Det var den 3 juli som en medelålders kvinna, hemmahörande på annan ort, omkom i samband med en våldsam bilkollision på riksväg 50 norr om Gräsberg.

Olyckan inträffade när en bil med två yngre kvinnor, som körde söderut från Borlängehållet, kom över på fel sida vägen. Bilen kolliderade sedan med den bil där den omkomna kvinnan och två ungdomar färdades.

Från räddningstjänsten Västerbergslagens station i Ludvika har man ryckt ut på totalt 38 fall av brand i byggnad under året.

Så sent som i slutet av november svarade rökdykare från Ludvikakåren för två avgörande insatser inom loppet av en vecka – båda i grannkommunen Smedjebacken.

Räddningstjänsten Smedjebacken hade fram till den 27 december haft totalt 275 larm, fördelat på bland annat 33 bränder samt 22 trafikolyckor.

– Vi har haft ett antal omfattande bränder. Bland annat en brand på kyrkans fastigheter på Nyckelön tidigt i somras och en kraftig skogsbrand i Vad mitt under semestertider, säger Lars Andersson.

– Sedan har vi haft två singelolyckor vid Tolvsbo som var rätt så dramatiska. En bil hamnade 50 meter in bland träden och var väldigt svår att komma åt och så var det en bil som körde in i ett räcke och fick ett överliggande räcke rakt in i bilen.

Ingen av olyckorna resulterade, lyckligtsvis nog, i dödlig utgång.

– Nu får vi hoppas att de sista dagarna av året blir lugna, avslutar räddningschefen i Smedjebacken.

Mer läsning

Annons