Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre som anmäler oro för barn

Under många år ökade antalet anmälningar om oro för barn. Men förra året skedde ett trendbrott.
– Det är svårt att säga vad det beror på, säger Ann-Sofie Andersson chef för barn- och ungdomsenheten i Ludvika kommun.

Annons

Ann-Sofie Andersson säger att antalet anmälningar om oro för barn ökade år efter år sedan 1990-talet. Ända fram till 2011.

Och minskningen är ganska anmärkningsvärd. 2010 fick social- och utbildningsnämnden in 557 anmälningar och förra året 488.

Flest anmälningar kom från polismyndigheten, 159, barnomsorgen 97 och social- och utbildningsnämnden 57.

– Från sjukvården kom 18 anmälningar och det var en låg siffra, säger Andersson.

Någon förklaring till den tämligen kraftiga nedgången av antalet anmälningar har inte Ann-Sofie Andersson, men hon har en hypotes.

– Vi har i många år varit duktiga att påtala att man ska anmäla när något är fel, att inte vara rädd att göra det. Så jag tror att vi har betat av mycket och så har skolorna blivit bättre på att ta hand som problemen.

Nu är det långt ifrån alla anmälningar som utreds. 2010 var det 268 stycken och 2011 stannade det vid 185.

– Det är inte ovanligt att flera anmäler samma barn och därför finns det ingen linjär koppling mellan anmälningar och utredningar.

Det som oavkortat leder till utredning är bland annat anmälningar om misstänkt våld mot barn, om barn som bevittnat våld, misstanke om brott mot barn, föräldrar eller ungdomar som missbrukar eller där skyddsaspekten är stor.

Men det är många anmälningar som inte utreds och det finns ett antal orsaker varför.

– Det kan vara så att i flera av dessa fall har de berörda personerna kontakt med exempelvis barnpsykiatrin eller kontakter med andra instanser där de får hjälp och stöd för att lösa problemen, upplyser Andersson.

Mer läsning

Annons