Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kräftor i Väsman

/
  • Leif Lagerquist berättar att inlämnade fångstrapporter visar att trenden från de senaste åren håller i sig. Kräftbeståndet i Väsman fortsätter att minska.

I Barken blir det inget kräftfiske nästa år på grund av att beståndet verkar ha minskat kraftigt.
Även i Väsman har kräftorna blivit färre – men här blir det inget fiskeförbud.

Annons

I alla fall inte om ordföranden i Väsmans Fiskevårdsområdesförening får som han vill.

– Det som fiskas upp påverkar det totala beståndet väldigt lite. I en bur hamnar kräftor som finns inom fem meters radie, säger Leif Lagerquist.

I veckan har han sammanställt inkomna fångtrapporter från årets fiske. Statistiken är entydig – beståndet går ned.

– 2006 fanns det i genomsnitt 14,39 kräftor i varje bur. De följande åren har det minskat till 11,13 år 2007, 10 år 2008, 8,39 år 2009, 5,42 år 2010 och i år endast 3,08 kräftor, berättar Lagerquist.

Sett till de enskilda skifteslagen har Ludvika skifteslag lyckats bäst i år med 7,65 kräftor per bur, enligt fångstrapporterna.

I Sörvik noterades 3,95 kräftor, i Sunnansjö 2,34, Stensbo 2,56, Norrvik 2,18 och Brunnsvik 2,55. I Gonäs, där det traditionellt varit dåligt kräftfiske, noterades 1,2, medan Finnäset låg på i snitt 2,8 kräftor per bur och Ludvika by skiftslag hade ett snitt på 5,1. Ludvika Gård har ännu inte lämnat in några rapporter.

– Vad det beror att beståndet minskat vet jag inte, det finns en massa teorier. Men vi ser ju samma tendens i nästan hela Kolbäcksåns vattensystem med bland annat Leran och Barken, konstaterar Leif Lagerquist.

550 personer har fiskerätt i Väsman och kan delta vid den ordinarie fiskestämman som hålls i vår. På stämman avgörs om kräftfiske ska tillåtas även 2012 eller om man likt kollegerna med fiskerätt i Barken ska stoppa fisket under minst ett år.

– Blir det fiske nästa år blir det väldigt intressant att ta del av fångstrapporterna, noterar Leif Lagerquist.

Det kan ju vara så enkelt att det handlar om naturliga variationer. Så sent som 2005 visade fångstrapporterna på ett snitt om 5,28 kräftor per bur. Året efter ökade snittet med 172 procent.

Mer läsning

Annons