Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre flyktingar

Mindre bidrag från staten.
Det blir effekten av att kommunen tar emot färre flyktingar.
Så nu väntar besparingar inom integrationsenheten.

Annons

Enheten hör till kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningschefen Bo Sundqvist kan inte garantera att verksamheten "Frändskapshuset" kan drivas vidare i oförändrad omfattning.

– Frändskapshuset ingår som en del i verksamheten och vi kommer att titta på det liksom övriga verksamheter. Kostnaderna för Frändskapshuset var i fjol 890 000 kronor i form av hyra och personal, säger Sundqvist.

Flyktingverksamheten har tidigare gett ett överskott, något som nu är historia i och med att antalet flyktingar minskat och att staten tagit på sig ett större ansvar. Kommunen hade budgeterat för mottagande av 100 vuxna flyktingar i fjol men det stannade vid 60.

I slutet av 2010 hade överskottet vuxit till cirka 12 miljoner kronor. Då beslöt kommunfullmäktige att 6,5 miljoner skulle överföras till krisande social- och utbildningsförvaltningen.

– Med det som nu hänt med färre flyktingar och större statligt ansvar planerar vi för att verksamheten kommer att gå back med 2,3 miljoner 2012 och 3,8 miljoner 2013. Dessutom har vi att hantera ett underskott på 500 000 kronor från 2011, uppger Bo Sundqvist.

Man begärde därför att få tillbaka de 6,5 miljonerna, men kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt i tisdags att föreslå att kommunstyrelsen avvisar det önskemålet.

Hos kultur- och fritid återstår 5,3 miljoner av överskottet och dessa pengar kommer inte att förslå för att täcka beräknade kostnader för personal och lokaler de närmaste åren.

– Nu måste vi vidta åtgärder och jag kommer att ta fram ett förslag som kultur- och fritidsnämnden får ta ställning till, konstaterar Bo Sundqvist.

Slutligen kan nämnas att kommunen av staten ersätts med sammanlagt 80 000 kronor under två år per mottagen flykting. Pengarna ska räcka till olika former av utbildningsinsatser som till exempel svenska för invandrare, SFI. Övriga kostnader som flyktingen har för bostad, mat, kläder etcetera täcks genom statsbidrag som utbetalas till flyktingen.

Frändskapshuset som nu har lokaler i hörnet Fredsgatan – Eriksgatan (före detta turistbyrån, före detta Systembolaget") invigdes 25 maj 2007 och var tänkt som samlingsplats för både flyktingar/invandrare och svenskar.

– Men så har det ju inte blivit. Det är väldigt få Ludvikabor som besöker Frändskapshuset. Det är ledsamt att man inte kan umgås tillsammans. Men Frändskapshuset fyller ändå en funktion för invandrarna och flyktingarna, säger kommunalrådet Maria Strömkvist (S).

Mer läsning

Annons