Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får pojkar bära rosa och tjejer blått?

/
  • Lina Andersson är väldigt intresserad av genusfrågor och tycker till exempel inte att det ska finnas separata klädavdelningar för pojkar och flickor i butikerna. Själv köper hon gärna killkläder till dottern Noelle Bergström.  Foto: Gunne Ramberg
  • Boda Spelmanslag spelade i kyrkan på Luciadagens kväll.  Foto: Robert Bernhardsson

Annons

Kan du berätta lite om bojkotten?

- Det började med en namninsamling mot könsspecifika barnkläder och är uppe i över 3 000 namn nu. Sedan upptäckte någon att det skiljer sig mycket i storlekar på pojk- och flickavdelningen och svaret från butiken, som många reagerade över, var att pojkar ska ha större rörelsevidd. Då blossade debatten upp lite grann. Är man storlek 116 så är man ju 116 och kroppsproportionerna är ju lika fram till puberteten. Så då vill vi göra en bojkott mot de här butikerna.

Vad vill ni åstadkomma med den?

- Det vi skulle vilja det är ju att det finns en barnklädesavdelning. Alla ska ha samma möjligheter att ha alla olika färger på kläder.

Varför är det så viktigt?

- Det är så lätt att tänka "vad spelar det här för roll?" Men barn i ljusa, gulliga kläder uppfattas på ett annat sätt än i mörka kläder. Det påverkar ju i sin tur hur de ser på sig själva beroende på vilket bemötande de får. När det gäller pojkkläder är det inte lika mycket fokus på utseende. Tjejer lär sig att bli bekräftade till utseende och det här fortsätter ju hela livet sedan. Vi tycker att kläder är kläder. Det ska inte vara förknippat med det ena eller andra könet.

Så det är alltså på grund av hur barn blir bemötta som ni vill ha en barnklädesavdelning?

- Ja och även mer praktiskt, för pojkkläder är mer vida och tjejkläder ljusa och mer ömtåliga.

Tycker du att barn, oavsett kön, kan ha vilken färg som helst?

- Ja, det tycker jag, färger har inget kön.

Vilka affärer ska bojkottas i Ludvika?

- Här är det ju KappAhl, Lindex och Åhléns som har könsuppdelat. Det är lite för att de inte har bemött den här kritiken riktigt. Vi vill göra folk uppmärksamma på den här debatten och bojkotten.

Hur går auktionen till?

- Vi ska inte handla något där under hela dagen. Helst skulle vi vilja ha det längre tid, men de här kedjorna är ju ganska billiga också, så det är inte så lätt.

Hur många är ni här i Ludvika?

- Det vet jag inte. Men det finns ju en Facebookgrupp som bojkottar.

Förstår du de personer som tycker annorlunda än dig?

- Ja, jag förstår ju för det här är ju en samhällsnorm som man har fötts in i. Och sedan är det ju ganska tryggt att följa normen. Men det är ju inte så roligt för de som hamnar utanför, de killar som vill ha rosa och så där. Jag kan inte se det logiska i att "nej, du får inte ha den här färgen på dig på grund av ett kön".

Tycker du att killar kan klä sig i kjol och klänning också?

- Klänning är ju inte praktiskt på små barn över huvud taget. Men om de frågar när de blir äldre kan jag inte se någon anledning att säga nej.

Fakta: som undviker genusfällorna

Ålder: 27.

Bor: Knutsbo.

Gör: Studerar till lärare.

Familj: Sambo och 4-åriga dottern Noelle Bergström.

Intressen: Läsa, barn och frågor som rör barn, genusfrågor.

Boktips: "Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2", en bok om genusfällor i vardagen.

Annons