Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsedömde 40-åringenfri i väntan på hovrättsdom

Annons

Hovrätten kommer med sin dom den 16 maj och i väntan på den har 40-åringen släppts efter att ha suttit inlåst sedan slutet av november.

- Det är svårt att göra några värderingar av hovrättsförhandlingarna om de varit till min klients fördel eller inte, säger advokat Morell.

Men att rätten vill ha 14 dagar på sig för att formulera en dom gör att han inte utesluter en förändring av tingsrättens dom.

Ett nytt dokument presenterades i hovrätten, nämligen ett videoförhör från 2003 med ett av barnen, som fick den åklagare som då var utredningsledare att lägga ned förundersökningen i den delen av målet.

- Videobandet dök upp i elfte timmen, som Lars Morell konstaterar.

I hovrätten stod försvaret fast vid sitt krav att mannen ska frikännas på alla punkter och slippa betala tingsrättens utdömda skadestånd på 370 000 kronor till de tre barnen. I andra hand krävde Morell att både fängelsestraffet och skadeståndet sänks.

Åklagaren Katarina Lindström förklarade sig för sin del nöjd med tingsrättens dom.

Fakta: Detta har hänt

I början på mars dömde Falu tingsrätt den tidigare ostraffade 40-åringen från Smedjebacken till tre års fängelse och ett kraftigt skadestånd till två egna barn och ett barn som han var styvfar till för grov misshandel, sexuellt utnyttjande och hot. Mannen nekade till anklagelserna.

Enligt tingsrättens dom anses det styrkt att mannen utsatt barnen för brutalt våld, genom att pressa kuddar mot deras ansikten eller trycka ned dem under vattnet i ett badkar. En flicka ska ha blivit utsatt både för våld från åtta års ålder och under sju års tid samt sexuellt utnyttjad under två år. Men det fanns också andra inslag av våld och hot i åtalet.

Mer läsning

Annons