Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU gjorde razzia mot transformatorkartellen

Annons

EU-kommissionen har beslagtagit mängder av dokument om den misstänkta transformatorkartellen vid gryningsräder mot transformatortillverkare i Österrike, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Det kommer att ta år, liksom det gjorde runt GIS-kartellen, att gå igenom det beslagtagna materialet som omfattar åren 1999 till 2003.

I Österrike erkände tillverkaren Elin på 1980-talet att de deltog i en transformatorkartell som verkade i bland annat Sverige. Elin är nu en del i VA Tech som 2005 köptes upp av Siemens.

EU-kommissionen har nu gjort razzior mot Siemens fabriker i Nürnberg och Linz i Österrike. Siemens har suspenderat tre medarbetare.

ABB;s fabrik i Bad Honnef som leds av Alf Åke Jansson har också haft besök.

– Vi bekräftar att undersökningar pågår vid transformatorfabriken i Bad Honnef, Tyskland. ABB samarbetar fullt ut med myndigheterna i detta. Eftersom utredningen pågår så kan vi inte kommentera ytterligare just nu, säger ABB:s informationsdirektör Ingalill Östman.

ABB Bad Honnef har 300 medarbetare.

Att ABB säger att de samarbetar fullt ut tyder på att det kan vara ABB som också denna gång avslöjat sin kartellsamberkan. I så fall är EU:s regelverk sådant att man slipper böter. Men eftersom Siemens snabbt var ute och erkände sitt deltagande och att man suspenderat ansvariga så kan det tolkas som om Siemens var de som avslöjade kartellen.

EU kan döma ut böter på upp till tio procent av omsättningen.

Den franske tillverkaren Areva (fd Alstom) har också haft besök. Uppgiften om nederländerna tyder på att också transformatortillverkaren SMIT har deltagit i kartellen.

För ett par veckor sedan utdelades rekordböter på 3,8 miljarder kronor av kommissionenkommissionen till Siemens i samband med att GIS-kartellen fälldes. ABB slapp böter på två miljarder eftersom de anmält och samarbetat med kommissionen. GIS-kartellen omfattade ABB, Alstom, Areva, Schneider Electric, Fuji, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric, Siemens, Toshiba och VA Tech.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons