Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esteter tackades med tårta

/
  • Tårtfest som tack bjöd kommunens tillgänglighetsgrupp, med Birgitta Andersson i spetsen, estetklassen på för insatsen i gallerian. Stående från vänster: Läraren Eva Abrahamsson, Marcus Persson, Albin Nordqvist Högbom, Therese Dahlberg och Johannes Nordqvist Högbom. Sittande från vänster: Lovisa Persson, Birgitta Andersson och Maria Westman.
  • En av pelarna i gallerian som eleverna i november målade i säkerhets- och försköningssyfte.

Synskadade Birgitta Andersson var trött på ofrivillig närkontakt med de många vita pelarna i Engelbrekt galleria.
Problemet löste ett gäng estetelever och på torsdagen fick de ett smakfullt tack för sin insats.

Annons

Det var i november som andra årets elever på estetprogrammet med bildinriktning släpptes loss med att mönstermåla de vita pelarna i gallerian, efter att kommunens tillgänglighetsgrupp – på initiativ av Birgitta Andersson – bett om hjälp med detta.

– Tidigare såg jag inte pelarna, men jag kände dem när jag slog huvudet i dem, berättar Birgitta Andersson med ett skratt.

I samråd kom tillgänglighetsgruppen och esteterna fram till lämpliga mönster och fastighetsägarna var snabbt med på noterna och sponsrade med färg.

Resultatet blev dels trevlig dekoration, dels ett tillgänglighetshinder mindre för Birgitta Andersson och andra synskadade.

– Eleverna har varit kanonduktiga. Och när ni nu har gjort så att jag slipper slå ihjäl mig så ska vi förstås se till att ni blir bjudna på smörgåstårta som tack för hjälpen, säger Birgitta Andersson till eleverna samtidigt som tårta efter tårta bärs fram i HSO-lokalens samlingssal.

För tillgänglighetsgruppen finns hela tiden nya problem att lösa och kommunens representant i gruppen, Ulf Persson, berättar att årets insatser bland annat blir att få till en ny handikapp-badplats vid Skuthamn samt att trottoarer ska fasas ur för att underlätta för rullstolsburna.

Mer läsning

Annons