Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tur för moppefrälsta

/
  • Matsäck? Krångligare än så här behöver det inte vara. Mopedens pakethållare är ju till för att användas. Om den praktiska lådan rymmer förnödenheter, verktyg eller extrakläder är okänt.
  • Nostalgisnack. Ett 40-tal moppeveteraner samlade vid Hällarna för Ludvikasvängen. Självfallet blev det en del snack om gamla mopeder.
  • Cykel – eller moppe? Självfallet ska störtkrukan sitta på. Det är faktiskt frågan om mopeder.
  • Lugn och ro. En veteranmoped påminner om en tid då det ännu inte var alltför bråttom att komma till sitt mål.

Annons

Cyklar med påhängsmotor, klassiker med nordamerikanska delstatsnamn som Alabama, Dakota och Florida - alla med Puch i förnamn, Monark, Sachs, Fram och en och annan Zündapp. Det är alla mopeder från den tid då mopeden fortfarande var just en moped.

I det här sammanhanget finns det inte utrymme för moderna eu-mopeder. Inte ens topphastigheterna kan mana fram en gemensam nämnare. Det saknas visserligen uppgifter om polerade och plugglösa insug, antalet kuggar på dreven eller andra effekthöjande insatser bland veteranerna.

Men sak står dock klart, mopparna som radades upp vid Hällarna hade minst 25 år i ramen. Hjälmen kan däremot ses som enande länk mellan det gamla och det nya, även om stuket på huvudskydden också förde minnet tillbaka.

Lördagens moppetur hade sitt första stopp vid Flogbergsgruvan. Därefter gick resan vidare längs grusvägarna till Smedjebacken och Drakbåtsfesten, där klubben bjöd på grillat och fika. Sammanlagt avverkade gänget en sträcka på uppemot sex mil.

Mer läsning

Annons