Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriset allt lägre

/

Annons

Det säger Lennart Gustavsson, marknadschef vid Vb-energi. Hur kan priset gå upp bara för att solen lyser några dagar, vid den här tiden är ju solen inte särskilt varm?

- Vattenmagasinen är normalfyllda och kommer det ingen nederbörd på några dygn så måste man ta av vattnet i magasinen. Då går priset på "spotmarknaden" upp.

Hittills har mars varit en bra månad för dem som har avtal om rörligt elpris. Den sista februari var grundpriset på elen 27,6 öre och sedan dess har priset sjunkit med drygt fem öre.

Skillnaden mellan rörligt avtalspris och fastprisavtalen, som kan gälla i upp till tre år, är för närvarande ganska stor (se faktarutan). Lennart Gustavsson är inne på att de som har marginaler och i dag har avtal med rörligt pris, bör hålla fast vid det.

- Som det ser ut nu så kommer priset inte att gå över 30 öre före den 30 juni. Men blir det sedan en lika fin och torr sommar som i fjol, så ökar priserna. Och hade det inte blivit en sådan regnig höst så hade priset i dag legat betydligt högre. Jag läste någonstans att den gångna hösten var den mest nederbördsrika på 50 år.

En förklaring till att det skiljer så pass mycket mellan rörligt och fast pris, är att grunderna för prissättningen är olika.

- De rörliga priserna påverkas främst av tillgången på vattenkraft i Norden. För närvarande är de stora magasinen i Norrland välfyllda. De fasta avtalen grundas på faktorer som priserna på olja, gas och kol, kontinentala priser, kronans värde gentemot euron och priserna på de så kallade utsläppsrätterna, upplyser Lennart Gustavsson.

Elpriserna:
Här nedan ser du exempel på de elpriser per kilowattimme som gällde hos Vb-energi den 21 mars. I totalsumman ingår grundpriset, elskatt, moms, elcertifikatsavgifter och så kallad fast avgift.

ÅrsförbrukningAvtal med rörligt prisFast avtal ett år/tre år

2 000 kWh90,7 öre99,5/103,6

5 000 kWh81,590,3/94,5

20 000 kWh76,985,8/89,9

Källa: Lennart Gustavsson vid Vb-energi.

Mer läsning

Annons