Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elkartellen fälls i Brasilien

Annons

Den brasilianska antikorruptionsmyndigheten Secretaria de Direito Econômico vill nu fälla elkartellen i Brasilien som verkat mellan åren 1988 och 2004. Elkartellen hade delat upp marknaden för gasisolerade och luftisolerade ställverk.

Tidskriften Folha de S.Paulo skriver att kartellböterna kan komma att uppgå till 1,7 miljarder brasilianska real, 5,8 miljarder kronor. Det är nästan jämförbart med de rekordböter EU nyligen dömde ut och som slog hårt mot Siemens men där ABB slapp böter på grund av samarbetet runt kartellavslöjandet.

Det är samma företag som straffas i Brasilien som i Europa; ABB, VA Tech, Siemens, Areva, Japan AE Power Systems, Toshiba och Mitsubishi.

I Italien har Siemens Power Generation drabbats av 350 miljoner kronor i böter för mutor efter att den tidigare finanschefen Andreas Kley och Siemens konsult Horst Vigener mutat till sig gasturbinkontrakt hos italienska kraftbolaget Enel rapporterar Bloombergs. Också de tidigare cheferna bötfälls för brott begångna mellan 1999 och 2002.

Mer läsning

Annons