Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eget företag rätt satsning

/
  • Mathias Engh har välfylld bil när han åker ut på jobb. Han hoppas i en framtid kunna bygga en egen verkstad, vilket skulle kunna innebära att mer jobb att göras på hemmaplan.
  • I dagarna har Matias Engh haft sitt företag i ett år och han känner sig väldigt nöjd med att ha kunnat anställa sex personer. Och om det går som han tror kommer det att bli många fler de kommande åren.

Mathias Engh kan tänkas fira sitt ettårsjubileum som företagare med både tårta och ett glas bubbel.
För 40-åringen ångrar inte för en dag att han valde att bli sin egen lyckas smed och framtidsutsikterna är glimrande.

Annons

Nu märker man inte så mycket av Enghs Mek i Ludvikatrakten eftersom han och hans sex anställda har de mesta jobben på andra håll, som Avesta och i Zinkgruvan, utanför Askersund. Han har till och med en liten filial med en man i Haparanda.

– Det första året har gått över förväntan men jag kände mig ganska trygg när jag tog beslutet att bilda ett eget företag. Jag visste att det finns en marknad, säger han lugnt.

Uppdragen kommer från i huvudsak inom tre näringsgrenar – stål, papper och gruvor.

– Nästan alla företag stoppar produktionen under en till två veckor varje år för service och reparationer och det är den typen av jobb vi gör. Men vi sysslar också med service, montage och en del tillverkning, förklarar Mathias Engh.

I somras hade han 57 man igång för att klara semesterjobb på Outokompo i Avesta.

Det enda bekymret för framtiden är att hitta dugligt folk. För jobb finns det och lönsamheten är god, både för företaget och individen.

– Jag har mycket kontakter sedan tidigare och har lyckats få tag i duktiga yrkesmän. Man skulle önska att fler ungdomar tog chansen och skaffade sig en yrkesutbildning. I min bransch tjänar man väldigt bra och jag ser det som ett framtidsyrke. Det är synd att lärlingsjobben kommit bort. Det är absolut det bästa sättet att lära sig, av dom som kan jobbet.

En som har både erfarenhet och kunnande är Mathias pappa Eskil, som 67-åring fortfarande gör en del insatser åt sonen.

Mathias tänkte sig att bli byggnadsplåtslagare efter gymnasiet men hamnade så småningom inom den tunga industrin och jobbade som montör och reparatör på Rolling Mill och USAB i Smedjebacken.

– Jag är den typen som vill jobba med händerna men som företagare blir det nog mindre och mindre med det framöver. Jag kör många gånger 12 timmar om dagen och ibland undrar jag ska hinna med allt.

Någon egen verkstad har Mathias Engh inte men hoppas att i en framtid kunna få till en i Ludvika.

– Det vore bra, för då kan vi ha en del egen tillverkning och reparationer på hemmaplan.

Om gruvorna kommer i gång i hemkommunen hoppas han förstås på jobb även där.

– Det skulle kunna betyda mycket för oss. Min vision är att inom fem år ha 30 anställda, säger Mathias.

Mer läsning

Annons