Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbeljubel för mulleskolan

/
  • Mumsade. Barnen, Samuel Danielsson närmast kameran, tyckte det var jättegott med mulletårta när Friluftfrämjandet bjöd in till 50-årskalas.
  • Kottkastning. Att kasta grankottar var en uppskattad aktivitet när Skogsmulle jubilerade i Smedjebacken på lördagen. Här är det Samuel Fredriksson som provar lyckan.
  • Glad skogsmulle. – Jag heter bara Skogsmulle, sade den pigga 50-åringen som dock inte ville avslöja sitt riktiga namn för tidningens medarbetare.

Annons

Festligheten ägde rum på gården utanför huvudbibiloteket och många, både stora och små, kom för att uppleva en trevlig stund tillsammans. Firandet i Smedjebacken var ett av totalt 150 skogsmullekalas som arrangeras runt om i landet.

Skid- och friluftsfrämjandets lokalavdelning i Smedjebacken. Det var namnet när pionjärerna Gertrud och Bengt Antonsson tog initiativet och lade grunden till en verksamhet som sedan dess har engagerat många och rönt stor uppskattning.

- Vi flyttade till Smedjebacken 1967 och mulleskolan kom igång ganska snabbt sedan vid hade bildat avdelningen, berättar Gertrud som kom att bli den första styrelseordföranden.

Bland pionjärerna kan även nämnas namn som Eva Kronvall och Ann-Marie Agnas som gestaltade Skogsmulle med bravur och blev favoriter bland de yngsta Smedjebacksborna.

Då var det lätt att engagera ledare och många olika aktiviteter startades till glädje för de som var barn på den tiden. Uvbergsterrängen och skogarna kring Bångtjärn var givna tassemarker för mulleskolan.

- Och vi startade en barnskridskoskola på Hagvallen, skidskolor för barn och Strövarna för de litet äldre barnen, minns Gertrud med ett rejält mått av nostalgi.

- Då var vi många hemmafruar och det var lätt att engagera ledare. Nu för tiden jobbar alla och det är jättesvårt att få tag i ledare.

Det är något som dagens Främjare vill försöka ändra på.

- Verksamheten är livlig men vi behöver värva nya ledare. Därför delar vi ut broschyrer och hoppas att vi ska få napp, säger Birgitta Husing Ranerfors i den nuvarande styrelsen.

- Friluftsfrämjandet bekostar all ledarutbildning så det innebär inga kostnader för de som vill ställa upp, säger hon inbjudande.

Dagens skogsmulleskola organiserar ett 40-tal barn och mycket av verksamheten finns ute på förskolorna.

Mer läsning

Annons