Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmar om skatter under jord

/
  • Malmjakt. Lars-Olof Larssons farfarsfar hade en hobby, en gruvdröm som slutade 20 meter ned i berget för 150 år sedan men släktens drömmar grusades först när gruvfruarna kom på besök.
  • Järn. Om det kommer igång en gruva i Burängsberg igen så vet man att det i vart fall finns mycket järnmalm i området som brutits från 1600-talet fram till 1960-talet.
  • Burängsberg. Järnmalm, Åsa Erfeldts geologhammare
  • Beundrade handkraften. I Grytängsbodarna hittade gruvfruarna inget av värde trots att man för 150 år sedan trodde på något inne i berget.
  • Vanligt berg. Linda Olsson, geolog vid Kopparberg Mineral konstaterade att Tommy Fredriksson och Lars-Olof Larsson inte hade något att hämta i inmutningen där Larssons farfarsfar huggit i sten i mitten på 1800-talet. Lite koppar finns det men till gruvdrigft knappast.

Annons

Strax därpå så mutade "gruvfruarna", det tidigare av kvinnor helt dominerande Kopparberg Mineral AB in hela malmfältet i Burängsberg.

Lars-Olov Larsson bjöd in tidningen till sina inmutningar och nu när det är torrt i markerna så var det dags för ett besök tillsammans med

"gruvfruarna", geologerna Åsa Erlfeldt och Linda Olsson från Kopparberg Mineral.

I Grytängsbodarna hade Larssons farfarsfar brutit fem hål, ett säkert 20 meter djupt. Larsson berättade på vägen upp till hålet att farfarsfar hade gruvor som hobby, en stenhård hobby.

- Lite koppar. Här har vi kvartsgångar, sa Linda Olsson när hon kikade på stenen och konstaterade att det var precis normalt:

- Det vi letar efter är ovanligheter.

Larsson suckade då han insåg att farfarsfar huggit i sten. Han undrade om han skulle söka om en bergtäkt istället för att sälja krossat berg till vägbyggen och annat. Men Åsa Erlfeldt avrådde honom med tanke på bergets dåliga kvalitéer.

Drömmen om Grytängsbodarna grusades trots att järnsparven drillade i skogen.

Men Burängsberg några kilometet bort är desto intressantare.

- Pappa var spelstyrare här. 330 meter djupt är hålet under betonglocket. Jag fick själv följa med ned i gruvan när jag var 12-31 år, berättar Larsson som vet att Burängsberg var en ovanligt torr gruva och att det på 300 meters djup lär ha drivits en gång under Olsjön bort mot Bolidens Långfallsgruva i Saxberget.

Åsa Erlfeldt och Linda Olsson konstaterade att lämningarna efter den gamla järnmalmsgruvan som de mutat in lovar gott om det återuppstår en ny järnålder i Bergslagen. Men de är lite förtegna om vad deras geologiska ögon ser då man väntar på Bergsstatens beslut om undersökningstillståndet.

Jan-Åke Meijer som var reparatör och var med om att bryta det nya schaktet på 1960-talet i Burängsberg berättar:

- På 300 meter går det en 300 meter lång ort mot Olsjön. Där diamantborrade man vågrätt och fann brytvärt järn. Boliden var på väg från Saxbergsgruvan och Stora Kopparberg och Sandviken som ägde Burängsberg ville på så vis försvara sin inmutning. Att det inte blev något trots det nya schaktet berodde på dåtidens fallande järnmalmspriset. Det blev inte lönsamt men nu kanske det skulle gå, säger Meijer.

Larsson och Fredrikssons inmutning i Burängsberg är på fyra hektar, i praktiken schaktet som de tror har ett värde om gruvan öppnas. Kopparberg Minerals inmutning av Burängsbergsfältet är på närmare 200 hektar. Burängsbergsfältet är väl känt och är ungefär två kilometer långt. Kopparberg Mineral är utöver järnet intresserade av guld, silver, koppar, volfram, bly och zink skriver de i ansökan till Bergsstaten.

Mer läsning

Annons