Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsstöten för Lingongården

/
  • Svek. Vi har ökat utlåningen med 17 procent på Lingongårdens bibliotek. Det här är ett svek mot demokratin och det kommer att drabba de resurssvaga i samhället, säger bibliotekarie Kerstin van Bruggen.
  • Service? Lingongårdens bibliotek på Ludvika gård har varit nedläggningshotat flera gånger. Nu tittar andra kommunala verksamheter på lokalerna och nämnden diskuterar användningsområdet.

Annons

Semesterlediga bibliotekschefen Helene Lis blev på tisdagen uppringd av sin chef, kultur och fritidschefen Stina Stenberg, och fick veta att personal från vård- och omsorgsförvaltningen kommer att titta på lokalerna i Lingongårdens bibliotek.

- Stina berättade att vård- och omsorg vill flytta in där och att jag måste meddela min personal om varför de tittar på lokalerna. Det här har jag knappt vetat ett dygn nu och jag känner mig förstås lika upprörd, bedrövad och ledsen som personalen. Mer än så vet jag inte, jag inte är informerad, säger Helene Lis.

- Jag känner mig förbigången, för det första är det dålig stil att man inte haft en dialog med mig om detta, för det andra har min personal inte fått någon information.

Kerstin van Bruggen har arbetat på Lingongårdens bibliotek sedan starten och är märkbart upprörd över det hon fått veta om planerna.

- Det känns hemskt, jag är i chocktillstånd! Vi har dragit den här valsen så många gånger för Lingongårdens bibliotek har blivit ifrågasatt hela tiden, som att det är lyx med en biblioteksfilial.

- Lingongårdens bibliotek är samhällets vardagsrum. Folket härute vill ha sitt bibliotek, de pensionärer som bor på servicegården, förskolebarnen, dagcenter, invandrare, det är många som vill ha närheten. Jag tycker att det är ett otroligt svek. Och det sker ovanför våra huvuden, säger van Bruggen.

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Ingvar Henriksson (s), bekräftar att diskussionerna förs om biblioteket men att det inte är konstigt i sig.

- Lingongårdens bibliotek håller på vi och tittar över. Vi säger upp hyresavtalet, men det gör vi för att ha en möjlighet att omförhandla hyresnivån. Vi kikar på att hitta lösningar, med annan verksamhet också, och i någon form kommer vi fortfarande att ha biblioteksservice.

- Bara hyran är 900 000 kronor helår. Avtalet gäller från årsskiftet och vi måste säga upp avtalet nio månader före. Det är för att ha handlingsfrihet. Det här är inget uppseendeväckande, säger Henriksson.

Mer läsning

Annons